Οι υποχρεώσεις της Ε.Ε. σχετικά με την αγροτική ανησυχία

Η κινητοποίηση στην αγροτική περιοχή επεκτείνεται σε όλο και περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και δεν προκύπτει ξαφνικά. Η ανησυχία των Ελλήνων αγροτών δεν είναι απροκάλυπτη. Το πρόβλημα έγκειται στα μέτρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και στις αποφάσεις που λαμβάνονται από τους τεχνοκράτες των Βρυξελλών, εγκρίνοντας τις από τους ηγέτες των κρατών κατά τις συνόδους κορυφής.

Όλα ξεκινούν από την απόφαση της Ε.Ε. να προστατέψει τον πλανήτη από την κλιματική κρίση μόνη της, ανεξαρτήτως της διστακτικότητας των μεγάλων του κόσμου χωρών. Λες και η μελλοντική τύχη της ανθρωπότητας εξαρτάται αποκλειστικά από τη μικρή Ευρώπη. Αποφάσισαν να μεταβούν γρήγορα σε μια πράσινη οικονομία με τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, περιορίζοντας τις εκπομπές αερίων από τις κτηνοτροφικές και γεωργικές δραστηριότητες, καθώς και ορίζοντας μια περίοδο “ήπιας” παραγωγής. Έκαναν αλλαγές στην Κοινή Γεωργική Πολιτική (ΚΑΠ) της Ε.Ε., μεταφέροντας ουσιαστικά το κόστος της μετάβασης σε μια πράσινη οικονομία άμεσα στους αγρότες, χωρίς να εξασφαλίζουν την επιβίωση των εργαζομένων στην πρωτογενή βιομηχανία.

Από τις αποφάσεις της Επιτροπής που πλέον πρέπει να εφαρμόσουν όλες οι χώρες περιλαμβάνονται οι αλλαγές στις καλλιέργειες και η εγκατάλειψη της παραγωγής προϊόντων που η Ευρώπη μπορεί να εισάγει φθηνότερα από αλλες χώρες. Οι μεθόδοι παραγωγής από τρίτες χώρες και οι πιθανές επιπτώσεις τους στο περιβάλλον δεν λαμβάνονται υπόψη. Προβλέπεται περιορισμός στη χρήση λιπασμάτων και αγροτική ανάπαυση σε μεγάλο μέρος των καλλιεργούμενων εκτάσεων σε όλη την Ευρώπη, καθώς και κατάργηση των επιδοτήσεων και της χορήγησης φθηνών καυσίμων για τα αγροτικά μηχανήματα.

Ως αντίδραση στη μειωμένη ευρωπαϊκή παραγωγή και για να ικανοποιηθεί η ζήτηση και οι ανάγκες των ευρωπαίων καταναλωτών, επιτρέπεται η αδασμολόγητη εισαγωγή αγροτικών προϊόντων από την Ουκρανία, η οποία πρόσφατα έγινε υποψήφιο μέλος της Ε.Ε.

Ενώ είναι αναμφιβόλως θετικό να είμαστε ευαισθητοι σχετικά με το περιβάλλον και το μέλλον του πλανήτη, θα πρέπει επίσης να λαμβάνεται υπόψη η παρούσα κατάσταση των ευρωπαίων αγροτών. Οι εκτιμήσεις για το μέλλον δείχνουν ότι σύντομα η ανθρωπότητα θα αντιμετωπίσει διατροφικά προβλήματα καθώς η παραγωγή τροφίμων δεν θα είναι επαρκής για το συνεχώς αυξανόμενο πληθυσμό. Αντί να ετοιμαζόμαστε για την αύξηση της πρωτογενούς παραγωγής μέσω καινοτόμων τεχνολογιών και την προσέλκυση ανθρώπων στον τομέα, οι πολιτικές της Επιτροπής απομακρύνουν ανθρώπους από τις αγροτικές περιοχές χωρίς εγγυήσεις για εισόδημα και εκτεθειμένους σε καιρικές ακραίες συνθήκες και κακουχίες.

Οι βιασυντικές αποφάσεις θα είχαν αναπόφευκτο αντίκτυπο και στα κράτη μέλη της Ένωσης.

δειτε ακομα

δειτε ακομα