Οι προτεραιότητες του Σι Τζινπίνγκ στην Ευρώπη

Μετά την πανδημία της Covid-19 και τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο πρόεδρος της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, είναι πίσω στην Ευρώπη. Γαλλία, Σερβία και Ουγγαρία είναι οι προορισμοί του. Στόχος του είναι οι εμπορικές σχέσεις και η επιρροή.

Ο Σι Τζινπίνγκ ελπίζει ότι με την επίσκεψή του η Γαλλία θα βοηθήσει στην καταστολή των τάσεων μεταξύ Κίνας και ΕΕ. Μετά τη Γαλλία, θα επισκεφτεί Σερβία και Ουγγαρία, ενισχύοντας τις σχέσεις με αυτές τις χώρες που είναι φιλικές προς την Κίνα και ανοιχτές σε κινεζικές επενδύσεις και επιρροές.

Στη συνάντησή του με τον Εμανουέλ Μακρόν στο Παρίσι, ο Σι Τζινπίνγκ θα συζητήσει τα θέματα της Ουκρανίας και της Μέσης Ανατολής. Ο Μακρόν προσπαθεί να διατηρήσει τις σινορωσικές σχέσεις ανοιχτές.

Βασική προτεραιότητα της επίσκεψής του στη Γαλλία είναι η αντιμετώπιση των εντάσεων στις εμπορικές σχέσεις μεταξύ Κίνας και ΕΕ, καθώς και η αποτροπή περαιτέρω εμπλοκών μεταξύ Βρυξελλών και Ουάσιγκτον.

Η επίσκεψη του αναμένεται να προκαλέσει αντιδράσεις σε πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και στην Ουάσινγκτον. Η Κίνα έχει απορρίψει τους καλλιτέχνες της υπερβολικής παραγωγικής ικανότητας των εργοστασίων της, παρά τις επιθυμίες των ΗΠΑ και της ΕΕ.

δειτε ακομα

δειτε ακομα