Οι πολίτες της Ελβετίας υπερψήφισαν την 13η σύνταξη και απέρριψαν την αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης

Σε ένα δημοψήφισμα που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή, η Ελβετία ψήφισε υπέρ της αύξησης των συντάξεων για τους ηλικιωμένους, επικρατώντας η ανησυχία για το κόστος ζωής και η ανάγκη ενίσχυσης του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης.

Τα προσωρινά αποτελέσματα δείχνουν ότι πάνω από το 58% των ψηφοφόρων υποστήριξε την πρόταση για 13η σύνταξη, ενώ λιγότερο από το 42% τάχθηκε κατά.

Η πρωτοβουλία, υποστηριζόμενη από συνδικαλιστικές οργανώσεις και αριστερά κόμματα, έτρεπε τη συνταξιοδότηση αν κερδισθεί και στα 26 καντόνια της Ελβετίας. Η πλειονότητα των καντονίων υποστήριξε την πρόταση, ενώ η αντίθεση ήταν ισχυρότερη στις περιοχές με χαμηλότερη φορολογία.

Η κυβέρνηση και το επιχειρηματικό περιβάλλον είχαν απορρίψει την πρόταση ως οικονομικώς ανέφικτη, ωστόσο η απόφαση των πολιτών έδειξε διαφορετική προσέγγιση.

Ενώ η αύξηση των συντάξεων έγινε δεκτή, η αύξηση της νόμιμης ηλικίας συνταξιοδότησης απορρίφθηκε με μεγάλη πλειοψηφία, καθιστώντας την απόφαση σαφή.

Όσον αφορά τη χρηματοδότηση της αύξησης των συντάξεων, αυτό είναι ακόμα αόριστο, ενώ οι αντίπαλοι του μέτρου υπογραμμίζουν τους κινδύνους αυξήσεων φόρων και δαπανών σε βάρος των νεότερων γενεών.

Οι Ελβετοί έχουν λάβει αποφάσεις σε διάφορα θέματα, αποδεικνύοντας τη σημασία της δημοκρατίας και της συνειδητής συμμετοχής στην πολιτική διαδικασία.

δειτε ακομα

δειτε ακομα