Οι λόγοι για τους οποίους η Ρωσία αποκτά τον έλεγχο στον πόλεμο στην Ουκρανία

Η Ρωσία πλησιάζει στην κατάκτηση του στρατηγικού πλεονεκτήματος στην Ουκρανία λόγω της σημαντικής στρατιωτικής ισχύος και υποστήριξης από χώρες όπως η Βόρεια Κορέα και η Κίνα, δήλωσε σήμερα η νορβηγική υπηρεσία πληροφοριών.

Κατά την παρουσίαση της ετήσιας αξιολόγησης κινδύνων από τις νορβηγικές υπηρεσίες ασφαλείας, ο επικεφαλής των στρατιωτικών υπηρεσιών πληροφοριών, Νιλς Αντρέας Στένσονς, εξέφρασε την άποψη ότι το Κίεβο χρειάζεται σημαντική δυτική στρατιωτική υποστήριξη για να αντισταθεί στην κατάσταση.

Ο Στένσονς ανέφερε ότι “Η Ρωσία είναι τώρα σε πιο ισχυρή θέση από πριν ένα χρόνο και πλησιάζει στην κατάκτηση του πλεονεκτήματος”. Επίσης, εκτίμησε ότι η Ρωσία “μπορεί να στρατολογήσει περίπου τριπλάσιο αριθμό στρατιωτών σε σχέση με την Ουκρανία” και ότι “η Μόσχα προσαρμόζεται καλύτερα απ’ ό,τι αναμενόταν στις κυρώσεις”. Εκτίμησε επίσης ότι “η βιομηχανία μπορεί πλέον να παράγει πυρομαχικά, οχήματα μάχης, drones και πυραύλους που επιτρέπουν στις δυνάμεις της να διατηρήσουν την πολεμική προσπάθειά τους συνεχώς”.

Σύμφωνα με τον Στένσονς, η Ρωσία επωφελείται από τη στρατιωτική υποστήριξη της Βόρειας Κορέας, του Ιράν, της Λευκορωσίας και της Κίνας, η οποία παρέχει “μηχανές, οχήματα, ηλεκτρονικά και εξαρτήματα” που είναι χρήσιμα στη ρωσική βιομηχανία εξοπλισμών.

Συμπληρώνοντας τον ισχυρισμό του, τόνισε ότι “θα χρειαστεί σημαντική δυτική βοήθεια στον εξοπλισμό ώστε οι ουκρανικές δυνάμεις να μπορέσουν να υπερασπιστούν τον εαυτό τους και να ανακτήσουν το πλεονέκτημα στη σύγκρουση”. Επισημαίνοντας τις ανάγκες για πυρομαχικά, όπλα, αντιαεροπορική άμυνα, άρματα και μαχητικά αεροσκάφη.

Η Νορβηγία, μαζί με τη Δανία και την Ολλανδία κυρίως, είναι μία από τις ευρωπαϊκές χώρες που έχει δεσμευθεί να παράσχει στην Ουκρανία μαχητικά F-16, ένα αίτημα που υποστηρίζει σθεναρά το Κίεβο από τους συμμάχους του.

Ο Νορβηγός υπουργός Άμυνας, Μπιόρν Αριλντ Γκαμ, δήλωσε: “Η Νορβηγία και η Ευρώπη πρέπει να αναλάβουν περισσότερες ευθύνες για τη διασφάλιση της δικής τους ασφάλειας και εκείνης των συμμάχων τους”.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν προσφέρει τη μεγαλύτερη στρατιωτική υποστήριξη στο Κίεβο από την έναρξη της ρωσικής εισβολής τον Φεβρουάριο του 2022, αλλά η αδυναμία του Κογκρέσου να αποδεσμεύσει νέα βοήθεια και η πιθανή επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο επιφέρουν μεγαλύτερη ευθύνη στους Ευρωπαίους.

δειτε ακομα

δειτε ακομα