Οι Λιθουανοί ψηφίζουν για τις προεδρικές εκλογές

Σήμερα αρχίζει ο δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών στη Λιθουανία, με ανησυχία για την εξέλιξη της κατάστασης στην Ουκρανία όπου η Ρωσία είναι εμπλεκόμενη.

Ο απερχόμενος πρόεδρος Γκιτάνας Ναουσέντα, 60 ετών, είναι το φαβορί για να επανεκλεγεί, αναμένοντας ποσοστό ψήφων περίπου 75% μετά το 44% που πήρε στον πρώτο γύρο.

Ανταγωνίστριά του είναι η 49χρονη πρωθυπουργός Ινγκρίντα Σιμονίτε, που πήρε μόνο 20% στον πρώτο γύρο πριν από δύο εβδομάδες. Είναι η δεύτερη φορά που διεκδικεί την προεδρία, μετά την ήττα της από τον Ναουσέντα το 2019.

Ο πρόεδρος της Λιθουανίας έχει ρόλο στη διαμόρφωση της εξωτερικής πολιτικής, σε συνεργασία με την κυβέρνηση. Πρέπει να υποβάλλει αιτήσεις για έγκριση από το κοινοβούλιο για τους ανώτερους αξιωματούχους.

Και οι δύο υποστηρίζουν την αύξηση του στρατιωτικού προϋπολογισμού εν όψει της απειλής από τη Ρωσία. Η Λιθουανία φοβάται ότι ενδέχεται να είναι ο επόμενος στόχος μετά την Ουκρανία.

Μια 67χρονη συνταξιούχος υποστηρίζει τον Ναουσέντα, λέγοντας: «Θέλω να υπάρχουν άνδρες στα κρίσιμα πόστα, ειδικά τώρα που η απειλή του πολέμου είναι πραγματική».

Η Λιθουανία είναι μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ και υποστηρίζει σημαντικά την Ουκρανία. Το 2,75% του ΑΕΠ της δαπανάται για άμυνα. Η κυβέρνηση Σιμονίτε θέλει να αυξήσει αυτό το ποσοστό στο 3%.

Η χώρα προγραμματίζει να αγοράσει άρματα μάχης και αντιαεροπορικά συστήματα με τους πόρους αυτούς και να φιλοξενήσει γερμανικά στρατεύματα. Το Βερολίνο σχεδιάζει να στείλει περίπου 5.000 στρατιώτες στη Λιθουανία έως το 2027.

δειτε ακομα

δειτε ακομα