Οι Καταλανοί αυτονομιστές θέτουν εκβιαστικά όρους στον Σάντσεθ

Ο Κάρλες Πουτζντεμόν, ηγέτης της αυτονομιστικής πολιτικής παράταξης Junts per Catalunya, ζει στο Βέλγιο επειδή κινδυνεύει με σύλληψη στην Ισπανία. Αυτό, ωστόσο, δεν τον εμποδίζει να θέτει όρους στη Μαδρίτη μέσω συνεντεύξεων Τύπου που παραχώρησε στις Βρυξέλλες, προκειμένου να στηρίξει την ισπανική κυβέρνηση. 

Ζητά να νομιμοποιηθεί άμεσα και πλήρως η αυτονομιστική παράταξη, να διακοπεί η δικαστική διαδικασία που αφορά το καταλανικό ζήτημα και να απονεμηθεί αμνηστία στους αυτονομιστές. Με άλλα λόγια, αν η ισπανική κυβέρνηση δεν αποδεχτεί αυτούς τους όρους, ο Πουτζντεμόν δεν θα την υποστηρίξει.

Μετά τις εκλογές του περασμένου Ιουλίου, η πολιτική κατάσταση έχει παραμείνει ασαφής στην Ισπανία. Ο Σοσιαλιστής πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ δεν έχει αρκετές ψήφους για να διακυβεύσει μόνος του, επομένως χρειάζεται την υποστήριξη των αυτονομιστών για να αποκτήσει την εμπιστοσύνη του κοινοβουλίου.

Ο Πουτζντεμόν, που καταδικάζεται και αναζητείται από την ισπανική δικαιοσύνη, αναγκάστηκε να διαμείνει στο Βέλγιο για κάποιο διάστημα, αλλά άρχισε να επιστρέφει στην Καταλονία από τις 5 Σεπτεμβρίου.

Ο Πουτζντεμόν δήλωσε ότι δεν υπάρχουν ακόμη οι προϋποθέσεις για συνεννόηση, αλλά αν υπάρξει συμφωνία, θα απαιτηθεί “ιστορική δέσμευση”. Αναφέρθηκε στο δημοψήφισμα της Καταλονίας για την ανεξαρτησία που πραγματοποιήθηκε το 2017 και στην ανακήρυξη της ανεξαρτησίας, επισημαίνοντας ότι αυτές οι πράξεις δεν ήταν παράνομες.

Οι δεξιοί κατηγορούν τον Πουτζντεμόν ότι έχει πρόσφατες επαφές με τον Ντίαζ, ανωτέρου στελέχους της κυβέρνησης και ηγέτη του αριστερού κόμματος, ο οποίος υποστηρίζει ότι αυτή η κίνηση είναι απαράδεκτη, καθώς ο Πουτζντεμόν είναι καταδικασμένος και καταζητούμενος από την ισπανική δικαιοσύνη. Οι δεξιοί υποστηρίζουν τη συνταγματική νομιμότητα.

Οι σοσιαλιστές κυβερνώντες απάντησαν λέγοντας ότι ο μόνος τρόπος να επιλυθεί το καταλανικό ζήτημα είναι μέσω διαλόγου εντός του πλαισίου του συντάγματος, με στόχο τη συνύπαρξη. Επιπλέον, δήλωσαν ότι η κατάσταση στην Καταλονία είναι ανώτερη σήμερα σε σχέση με πέντε χρόνια πριν.

δειτε ακομα

δειτε ακομα