Οι ΗΠΑ επιβάλλουν κυρώσεις για τη διακοπή εξόρυξης χρυσού από τον Όμιλο Wagner στην Αφρική

Οι Ηνωμένες Πολιτείες επέβαλαν κυρώσεις με στόχο τη διακοπή της εξόρυξης χρυσού που χρηματοδοτείται από τον Όμιλο Wagner στην Αφρική. Οι κυρώσεις αυτές έχουν σκοπό να καταστήσουν υπεύθυνους τους μισθοφόρους για την κακομεταχείριση του ντόπιου πληθυσμού, λίγες ημέρες μετά την αντιστασιακή διαμαρτυρία στη Ρωσία.

Αυτά τα μέτρα είχαν προγραμματιστεί προηγουμένως, αλλά αναβλήθηκαν για να αποφευχθεί η όποια εμφάνιση υποστήριξης μιας πλευράς στη διαμάχη για την εξουσία μεταξύ του επικεφαλής των μισθοφόρων Γιεβγκένι Πριγκόζιν και του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.

Το Υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε κυρώσεις κατά της Midas Resources, η οποία εκμεταλλεύεται ορυχεία στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, και της Diamville, μιας εταιρείας αγοράς χρυσού και διαμαντιών στη χώρα — οι οποίες ελέγχονται από τον Πριγκόζιν.

Οι κυρώσεις περιλαμβάνουν το μπλοκάρισμα τυχόν αμερικανικών περιουσιακών στοιχείων και την ποινικοποίηση των συναλλαγών με τις εταιρείες. Ο στόχος τους είναι επίσης μια εταιρεία με έδρα το Ντουμπάι, την Industrial Resources General Trading, η οποία κατηγορείται για τον έλεγχο των οικονομικών συναλλαγών του Πριγκόζιν με την Diamville.

“Ο όμιλος Wagner χρηματοδοτεί τις βάναυσες επιχειρήσεις του εν μέρει με την εκμετάλλευση φυσικών πόρων σε χώρες όπως η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία και το Μάλι”, ανέφερε ο αξιωματούχος του Υπουργείου Οικονομικών για τις κυρώσεις, Μπράιαν Νέλσον.

“Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν να καταδιώκουν τις πηγές εσόδων της Wagner για να περιορίσουν την επέκταση και τη βία της στην Αφρική, την Ουκρανία και οπουδήποτε αλλού”.

Η Wagner έχει συνδεθεί με στρατιωτικά καθεστώτα στην Αφρική και έχει διαδραματίσει έναν όλο και πιο βίαιο ρόλο στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, με τον Πριγκόζιν να υποστηρίζει μεγαλύτερη χρήση βίας από τον Πούτιν.

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάθιου Μίλερ, παρουσιάζοντας τις κυρώσεις νωρίτερα την Τρίτη, επανέλαβε την κριτική του για τους μισθοφόρους της Wagner, οι οποίοι έχουν κατηγορηθεί για ευρείες καταχρήσεις στην Αφρική.

“Πιστεύουμε ότι όπου πηγαίνει ο Όμιλος Wagner, φέρνει θάνατο και καταστροφή στο πέρασμά του. Πλήττει τους τοπικούς πληθυσμούς, εξορύσσει φυσικούς πόρους και παίρνει τα χρήματα από τις κοινότητες στις οποίες δραστηριοποιείται”, δήλωσε ο Μίλερ σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, δήλωσε ότι ο Όμιλος Wagner θα συνεχίσει κανονικά τις επιχειρήσεις του στο Μάλι και στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, παρά την αποτυχημένη εξέγερση του ηγέτη του το περασμένο Σαββατοκύριακο.

δειτε ακομα