Οι ΗΠΑ δεσμεύονται να συνεισφέρουν 3 δισ. δολάρια στο Πράσινο Ταμείο για το Κλίμα

Οι ΗΠΑ δεσμεύθηκαν να προσφέρουν 3 δισ. δολάρια στο Πράσινο Ταμείο για το Κλίμα (GCF), όπως ανακοίνωσε η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις στη Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα (COP28) στο Ντουμπάι. Το ταμείο, το οποίο ιδρύθηκε το 2010, έχει συγκεντρώσει συνολικές δεσμεύσεις ύψους πάνω από 20 δισ. δολαρίων. Η νέα δέσμευση των 3 δισ. δολαρίων είναι επιπλέον των 2 δισ. δολαρίων που έχουν ήδη δοθεί από τις ΗΠΑ στο ταμείο.

Η δέσμευση της Ουάσινγκτον ανακοινώθηκε επίσημα από τη Χάρις και σύμφωνα με αυτήν, αυτή η συνεισφορά θα βοηθήσει τις αναπτυσσόμενες χώρες να έχουν πρόσβαση σε κεφάλαια για ανθεκτικές, καθαρές ενέργειες και εναλλακτικές λύσεις βασιζόμενες στη φύση.

Σύμφωνα με δηλώσεις των συντονιστών του Ταμείου, οι συνολικές δεσμεύσεις στον τωρινό, δεύτερο κύκλο συνεισφορών ανέρχονται σε περίπου 9,3 δισ. δολάρια για τη χρηματοδότηση έργων σε ευάλωτες χώρες απέναντι στην κλιματική αλλαγή από το 2024 έως το 2027. Ωστόσο, αυτά τα ποσά αντιπροσωπεύουν ένα μικρό μέρος των περίπου 250 δισ. δολαρίων που θα χρειάζονται οι αναπτυσσόμενες χώρες κάθε χρόνο έως το 2030 για να προσαρμοστούν στην αύξηση της θερμοκρασίας στον πλανήτη, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη.

Η Χάρις, η οποία εκπροσωπεί τις ΗΠΑ στην COP28 αντί του προέδρου Τζο Μπάιντεν, εξέφρασε την επιθυμία να παρουσιάσει την πρόοδο που έχουν επιτύχει οι ΗΠΑ ως προς τις κλιματικές προσπάθειες.

δειτε ακομα

δειτε ακομα