Οι ηγέτες της ΕΕ συναντιούνται στη Μολδαβία

Πάνω από 40 ηγέτες της ΕΕ συναντιούνται στη Μολδαβία την Πέμπτη για να εκφράσουν την υποστήριξή τους προς την πρώην Σοβιετική Δημοκρατία που βρίσκεται στη γειτονιά της Ουκρανίας, καθώς το Κίεβο ετοιμάζεται για αντεπίθεση κατά της ρωσικής κατοχής.

Η συνάντηση συλλογικού χαρακτήρα περιλαμβάνει τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ και 20 άλλες ευρωπαϊκές χώρες σε ένα κάστρο βαθιά στη Μολδαβία, όπου θα συζητηθούν στρατηγικά ζητήματα και θα ξεκινήσει μια νέα επιχείρηση εταιρικής σχέσης με τη χώρα. Ωστόσο, η κύρια δραστηριότητα θα επικεντρωθεί στη συμβολή της στην ενότητα της περιοχής, περιλαμβανομένης της Ουκρανίας.

Η Μολδαβία, με πληθυσμό 2,5 εκατομμυρίων κατοίκων, είναι μια χώρα μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρουμανίας, μέλος του NATO. Δυστυχώς, έχει υποστεί από τη σύγκρουση του Κιέβου και έχει φιλοξενήσει περισσότερους πρόσφυγες από την Ουκρανία από οποιαδήποτε άλλη χώρα, καθώς η τιμή των τροφίμων και της ενέργειας έχει αυξηθεί εξαιτίας της κρίσης.

Η κυβέρνηση κατηγόρησε τη Μόσχα για την αποσταθεροποίηση της χώρας και για την επιρροή της στους αυτονομιστικούς κινηματογράφους της κυρίως ρωμανικής Υπερδνειστερίας.

Η σύνοδος κορυφής, που είναι η δεύτερη συνάντηση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, θα συζητήσει θέματα ασφαλείας, μετανάστευσης και ενέργειας. Επιπλέον θα χρησιμοποιηθεί ως ευκαιρία για συζήτηση των εντάσεων στην ήπειρο, από το Αζερμπαϊτζάν και την Αρμενία μέχρι τις πρόσφατες συγκρούσεις στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο.

Η σύνοδος κορυφής συμπίπτει με την αντεπίθεση του Κιέβου, που χρησιμοποιεί πρόσφατα δυτικά όπλα για να διώξει τους Ρώσους από τις καταλήψεις που έχουν κάνει σε εδάφη που ανήκουν στην ουκρανική χώρα και υπό το πρόσχημα ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης για την προστασία των Ρώσων.

δειτε ακομα