Οι διπλωματικές επιδιώξεις της Χεζμπολάχ στη διάγγελμα του Χασάν Νασράλα

Το διάγγελμα του Χασάν Νασράλα, επικεφαλής της Χεζμπολάχ, ήταν προσεκτικά προετοιμασμένο και διθυραμβικό προς την αντίδραση του Ισραήλ και των Ηνωμένων Πολιτειών. Σε αντίθεση με τις περιστασιακές επιθέσεις της Χεζμπολάχ στα βόρεια σύνορα του Ισραήλ, ο Νασράλα απέφυγε να διακηρύξει επίσημα την είσοδο της Χεζμπολάχ σε έναν ανοιχτό πόλεμο. Αντίθετα, εξέφρασε τη δέσμευση του οργανισμού να διεξάγει επιθέσεις κατά μήκος των συνόρων του Ισραήλ με σκοπό να αποδυναμώσει το ηθικό και τους πόρους του Ισραήλ.

Οι δηλώσεις του Νασράλα ήταν επίσης σύμφωνες με την εκτίμηση των αναλυτών ότι η Χεζμπολάχ δεν επιδιώκει έναν μακροχρόνιο πόλεμο με το Ισραήλ και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Αντιθέτως, επιθυμεί να διατηρήσει τον σημερινό σχετικό σταθεροποιητικό κατασταλτικό ρόλο της.

Η Χεζμπολάχ, που είναι ο πρώτος κλώνος του Ιράν στη Μέση Ανατολή, είναι διεθνώς γνωστή για τις προκλητικές της εκδηλώσεις εναντίον του Ισραήλ και των ΗΠΑ. Τα λόγια του Νασράλα επαναλαμβάνουν αυτές τις ιδεοληψίες που αποδίδει στις ΗΠΑ τον ρόλο του “Μεγάλου Σατανά” και του “απόλυτου κακού”. Επίσης, υποστηρίζει ότι η Χεζμπολάχ έχει τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσει όλες τις επιλογές για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις.

Τελικά, ο Νασράλα διέψευσε τις προηγούμενες δηλώσεις ότι η Χεζμπολάχ είχε γνώση για τα γεγονότα που συνέβησαν στις 7 Οκτωβρίου, διατείνοντας ότι ήταν καθαρά παλαιστινιακή απόφαση και εκτέλεση. Με αυτή τη δήλωση, ο Νασράλα εκδηλώνει τη διάθεσή του να αλληλεγγύη προς την Παλαιστινιακή Αρχή και να αποκλείσει την κατηγορία της τρομοκρατίας από την Χεζμπολάχ.

δειτε ακομα

δειτε ακομα