Ο Ζελένσκι ζήτησε την αρωγή του Σι Τζινπίνγκ.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, απευθύνθηκε στον Κινέζο ομόλογό του, Σι Τζινπίνγκ, για βοήθεια στην επιστροφή των παιδιών που “απήχθησαν και μετακινήθηκαν από τους Ρώσους”, των οποίων ο αριθμός εκτιμάται από το Κίεβο στα 20.000 τουλάχιστον.

“Υπέβαλα αυτό το αίτημα στον Κινέζο πρόεδρο” κατά τη διάρκεια του τηλεφωνικού διαλόγου που είχε με αυτόν τη Τετάρτη, δήλωσε ο Ζελένσκι κατά την παρουσίαση των στοιχείων στο Κίεβο.

“Πρέπει να εμπλέκονται (…) διάφορες χώρες για να ασκήσουν πίεση στους Ρωσικούς εισβολείς και τρομοκράτες, οι οποίοι απήχθησαν πολλά από τα παιδιά μας”, πρόσθεσε.

“Είναι πραγματικά κάτι πολύ δύσκολο”, παραδέχτηκε, ωστόσο, ο Ζελένσκι μιλώντας στους δημοσιογράφους. Σύμφωνα με τον Ουκρανό πρόεδρο, το ΟΗΕ και άλλοι διεθνείς παράγοντες προσπαθούν να κάνουν κάτι για να επιλύσουν αυτό το πρόβλημα, αλλά το αποτέλεσμα επί του παρόντος είναι ισχνό.

Το Κίεβο υπολογίζει ότι τουλάχιστον 19.400 παιδιά απήχθησαν και μεταφέρθηκαν στη Ρωσία ή σε ουκρανικές περιοχές που κατείχε η Ρωσία μετά την έναρξη της εισβολής της στην Ουκρανία και ότι πολλά μοιράστηκαν σε οικογένειες αναδόχων, σε κάποιες περιπτώσεις χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από τα σπίτια τους.

Περισσότερα από 360 παιδιά έχουν ανακτήσει οι ουκρανικές αρχές, αναφέρουν επίσημα στοιχεία.

Το Μάρτιο, το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) εξέδωσε ένταλμα κατά του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν για αυτούς τους εκτοπισμούς. Το δικαστήριο ως έδρα του την Χάγη εξέδωσε ένταλμα κατά της Μαρία Λβόβα-Μπέλοβα, της Ρωσίδας εκπροσώπου για τα δικαιώματα των παιδιών.

Εισαγγελέας του ΔΠΔ Καρίμ Χαν, ο οποίος έχει ερευνήσει το περασμένο έτος πιθανά εγκλήματα πολέμου ή εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που τελέστηκαν κατά τη διάρκεια της ρωσικής επίθεσης, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι ο αριθμός των παιδιών που φέρονται να εκτοπίστηκε στη Ρωσία ή σε περιοχές που ελέγχει φτάνει τις χιλιάδες.

Ο Ζελένσκι δήλωσε ότι προειδοποίησε το Πεκίνο κατά την διάρκεια της συζήτησής του με τον Σι να αποφύγει την πώληση κινεζικών όπλων στη Ρωσία.

“Η Ουκρανία θα ήθελε όλες οι χώρες να κατανοήσουν τους κινδύνους από την προμήθεια οπλισμού διάφορων τύπων στη Ρωσία”, τόνισε λέγοντας ότι “πήρε θετική απάντηση” από τον Κινέζο πρόεδρο σε αυτό το θέμα.

δειτε ακομα