Γιατί ο Ζελένσκι επικρίνει τον ΟΗΕ;

Κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην πληγείσα από πλημμύρες περιοχή της Χερσώνας στον ποταμό Δνείπερο, ο Ουκρανός πρόεδρος κριτικάρει τον ΟΗΕ για την απουσία του στην περιοχή. Ωστόσο, η κριτική αυτή είναι άδικη προς τον ΟΗΕ καθώς το βάρος της Ρωσίας συγκαταλέγεται στα αίτια της απουσίας του οργανισμού από την περιοχή, και αυτή η απουσία επεξηγείται από το δικαίωμα αρνησικυρίας που διαθέτει η Μόσχα ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Οι ανθρωπιστικές καταστροφές πάντα αποκρύπτουν τις πολιτικές αντιφάσεις, και αυτό συμβαίνει και στην περίπτωση των πλημμυρών λόγω της μερικής καταστροφής του φράγματος Καχόβκα στον Δνείπερο στη νότια Ουκρανία.

Υπάρχει σήμερα έντονη αντιπαράθεση ανάμεσα στις αντιδράσεις των ηγέτων της Ουκρανίας και της Ρωσίας. Έτσι, εν μέσω εχθροπραξιών, ο Βλάντιμιρ Ζελένσκι επισκέπτεται την επηρεαζόμενη περιοχή, ακόμα και στο μέσο των ρωσικών βομβαρδισμών και των απειλών προς τους πολίτες, καταγγέλλοντας ταυτόχρονα την απουσία του ΟΗΕ από την περιοχή. Από την πλευρά του, ο Βλαντιμίρ Πούτιν είναι κατά της Ουκρανίας και επικεντρώνεται σε συνομιλίες με τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν.

Μεταξύ των καταγγελιών που εκφράζονται σήμερα από τον Ουκρανό πρόεδρο είναι και αυτή για την καθίζηση του ΟΗΕ στο ζήτημα των πλημμυρών στην Ουκρανία. Όταν όμως τα κράτη μέλη του ΟΗΕ διχάζονται, κυρίως λόγω της πολιτικής αντιπαλότητας με τη Ρωσία, τότε η ισχύς των αποφάσεών τους είναι περιορισμένη και δεν μπορεί να γίνει αποτελεσματική δράση.

Μια φωτογραφία που έκανε τον γύρο του κόσμου πρόσφατα, έδειξε ένα αυτοκίνητο των Ηνωμένων Εθνών στο Κίεβο με την πινακίδα UN καλυμμένη με ένα τεράστιο γκράφιτι που έγραφε «Useless», που σημαίνει ότι είναι άχρηστα.

δειτε ακομα