Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ συναντά τον πρίγκιπα διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας στην Τζέντα

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, συναντήθηκε με τον πρίγκιπα διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, το βράδυ της Τρίτης προς Τετάρτη και συζήτησε μαζί του, μεταξύ άλλων, για ζητήματα που αφορούν τα ανθρώπινα δικαιώματα, σύμφωνα με αξιωματούχο των ΗΠΑ.

Η συζήτηση περιλάμβανε ζητήματα γενικά, αλλά και συγκεκριμένα προβλήματα, και είχε χαρακτήρα «ανοικτού και ειλικρινούς διαλόγου», ενώ επικεντρώθηκε επίσης στην ενδεχόμενη εξομάλυνση των σχέσεων του Ριάντ με το Ισραήλ.

Επιπλέον, συζητήθηκε ο πόλεμος στο Σουδάν, όπου η Σαουδική Αραβία και οι ΗΠΑ κατέχουν μεσολαβητικό ρόλο, αλλά οι συμφωνίες κατάπαυσης του πυρός δεν έχουν τηρηθεί από τους αντάρτες που βρίσκονται σε αντιπαράθεση για την εξουσία.

Οι δυο πλευρές επανέλαβαν τη δέσμευσή τους για τη σταθερότητα, την ασφάλεια και την ευημερία στη Μέση Ανατολή, συμπεριλαμβανομένου του τερματισμού του πολέμου στη Υεμένη, όπως αναφέρει η ανακοίνωση Τύπου των ΗΠΑ.

Ο Μπλίνκεν βρίσκεται στην Τζέντα για συνομιλίες με σκοπό την αναβάθμιση των διμερών σχέσεων και θα μεταβεί σήμερα στο Ριάντ για να συμμετάσχει σε σύνοδο του ΥΠΕΞ του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (ΣΣΚ). Αύριο θα συμπροεδρεύσει με τον σαουδάραβα ομόλογό του σε σύνοδο του αντιτζιχαντιστικού συνασπισμού που πολεμά το Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ).

δειτε ακομα