Ο Τσιρλίκος Μίτσκοσκι: Ο Γκρινιάρης είτε δεν έχει ιδέα για τη Συμφωνία των Πρεσπών είτε δεν καταλαβαίνει τίποτα

Ο νέος πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Χρίστιαν Μίτσκοσκι, αντέδρασε στα λόγια του υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας, Γιώργου Γεραπετρίτη, που βρίσκεται στο Λουξεμβούργο, λέγοντας πως ο άνθρωπος είναι είτε άσχετος με τη Συμφωνία των Πρεσπών είτε απλά δεν μπορεί να την κατανοήσει.

Ο τρόπος με τον οποίο η ηγεσία της Βόρειας Μακεδονίας αρνείται επιμόνως να χρησιμοποιήσει το συνταγματικό όνομα της χώρας στον εσωτερικό διάλογο αποτελεί παραβίαση της Συμφωνίας των Πρεσπών. Η συμφωνία απαιτεί την ομοίως χρήση του ονόματος “Βόρεια Μακεδονία” εσωτερικά και εξωτερικά.

Η συμμόρφωση με το διεθνές δίκαιο και τις συμφωνίες αποτελεί τη βάση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας, και δεν μπορεί να επιλεκτική. Αυτήν την άποψη εξέφρασε ο Γεραπετρίτης κατά την προσέγγισή του στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Λουξεμβούργο.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε σε τηλεοπτικό σταθμό των Σκοπίων, ο Χρίστιαν Μίτσκοσκι επανέλαβε πως θα χρησιμοποιεί τη συνταγματική ονομασία της χώρας σε επίσημα έγγραφα και επαφές του εξωτερικού, αλλά θα χρησιμοποιεί το όνομα “Μακεδονία” σε δημόσιες εμφανίσεις και δηλώσεις εσωτερικά, υποστηρίζοντας πως αυτό είναι ανθρώπινο δικαίωμα.

“Έχω το δικαίωμα να αποφασίζω πώς να αποκαλώ τη χώρα μου,” πρόσθεσε ο Χρίστιαν Μίτσκοσκι, αναφερόμενος στη Μακεδονία καθ’ όλη τη διάρκεια της συνέντευξης.

δειτε ακομα

δειτε ακομα