Ο Τραμπ καλεί σε διαδηλώσεις, λέγοντας: «Την Τρίτη θα με συλλάβουν».

Στελέχη των Ρεπουμπλικάνων επέκριναν τις πολιτικές διώξεις εις βάρος του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος ενδέχεται να γίνει ο πρώτος πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ εναντίον του οποίου απαγγέλλονται κατηγορίες. Ο Τραμπ κλήθηκε να καταθέσει ως μάρτυρας στην υπόθεση της Στόρμι Ντάνιελς, την οποία ερευνά η εισαγγελία της Νέας Υόρκης, και φέρεται να έδωσε χρήματα το 2016 σε αυτή την ηθοποιό ταινιών ενηλίκων προκειμένου να μην αποκαλύψει τη σχέση τους. Ο Τραμπ κάλεσε τους υποστηρικτές του να διαδηλώσουν και αρκετοί Ρεπουμπλικάνοι έσπευσαν να τον υπερασπιστούν, με πρώτο τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Κέβιν Μακάρθι.

Ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Μάικ Πενς, εξέφρασε τη στήριξή του προς τον Τραμπ, παρόλο που είχε πάρει αποστάσεις από αυτόν μετά την εισβολή στο Καπιτώλιο το 2021. Οι διώξεις είναι «πολιτικά υποκινούμενες», εκτίμησε το πρώην δεξί χέρι του Τραμπ, ο οποίος έχει επίσης φιλοδοξίες για το 2024 οπότε φροντίζει την εικόνα του. Ο Πενς τόνισε ότι οι Αμερικάνοι έχουν συνταγματικό δικαίωμα να συγκεντρώνονται ειρηνικά.

Οι Δημοκρατικοί από την πλευρά τους χαρακτήρισαν την υπεράσπιση του Πενς ανεύθυνη και έθεσαν το γενικό συμφέρον πάνω από τις φιλοδοξίες του.ησε ο Τραμπ. Η πιθανή απαγγελία κατηγοριών εναντίον του πρώην προέδρου θα προκαλέσει πολιτική έκρηξη και θα σημαδέψει την προεκλογική εκστρατεία για τις προεδρικές εκλογές του 2024. Οι ποινικές διώξεις ενδέχεται να συσπειρώσουν τη βάση του Τραμπ, ενώ αρκετά αμερικανικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν ότι οι τοπικές και ομοσπονδιακές αρχές ετοιμάζονται για το ενδεχόμενο να απαγγελθούν κατηγορίες εναντίον του Τραμπ. Οι διώξεις αφορούν την καταβολή 130.000 δολαρίων στη Στόρμι Ντάνιελς προκειμένου να μην αποκαλύψει τη σχέση της με τον Τραμπ. Η Δημοκρατική γερουσιαστής Ελίζαμπεθ Γουόρεν σημείωσε ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος για διαδήλωση και ότι η δικαιοσύνη ενεργεί όπως θα έπρεπε. Η πρώην πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι χαρακτήρισε την έκκληση του Τραμπ «επικίνδυνη», ενώ ο Δημοκρατικός γερουσιαστής της Αριζόνα Μαρκ Κέλι εξέφρασε την ανησυχία του για την κατάσταση και τόνισε τη σημασία της προσοχής των δυνάμεων της τάξης στις διαδηλώσεις.Ο Ρεπουμπλικάνος κατηγορείται για δωροδοκία με σκοπό να επηρεαστεί το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών, καθώς αποκρύπτοντας ντροπιαστικές πληροφορίες για τον Τραμπ και κατά συνέπεια καταβάλλοντας μια κρυμμένη δωρεά στην εκστρατεία του προέδρου. Η εισαγγελία της Νέας Υόρκης εκτιμά ότι αυτές οι πράξεις αποτελούν παράβαση των νομοθεσιών περί εκλογικής χρηματοδότησης.

δειτε ακομα

δειτε ακομα