Ο Όρμπαν εκφράζει την άποψη περί αλλαγών στη Γερμανία λόγω των μεταναστών

Ο εθνικιστής πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν, έχει ξανά προκαλέσει με τα ρατσιστικά του σχόλια, κατά των μεταναστών.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Βερολίνο, κριτικάρει τις αλλαγές που, κατά την άποψή του, φέρνει η μαζική μετανάστευση στη Γερμανία, λέγοντας πως η χώρα πια δεν είναι όπως παλιά.

«Δεν είναι όπως παλιά»
«Αν συγκρίνω τη σημερινή με τη χώρα τη δεκαετία πριν, καταλαβαίνω πως υπάρχουν αλλαγές, η αύρα δεν είναι η ίδια», είπε σε ραδιοφωνική συνέντευξη στην Ουγγαρία.

Συνάντηση με τον Σολτς
Ο εθνικιστής πρωθυπουργός, ο οποίος έχει εξαγγείλει πολλές φορές την αντιμεταναστευτική του στάση, θα συναντηθεί αργότερα με τον καγκελάριο της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς.

Την προηγούμενη νύχτα παρακολούθησαν μαζί το ποδοσφαιρικό ματς ανάμεσα στις εθνικές ομάδες της Ουγγαρίας και της Γερμανίας στο πλαίσιο του Euro 2024.

Λίγο νωρίτερα, συναντήθηκε με το δήμαρχο της πόλης και τον πρωθυπουργό της Βάδης-Βυρτεμβέργης στη Γερμανία.

Ο Όρμπαν κατήγγειλε πως η χώρα έχει μεταμορφωθεί με τους «εκατοντάδες χιλιάδες» μετανάστες, οι οποίοι επωφελήθηκαν από την ευνοϊκή αλλαγή στους νόμους για την απόκτηση υπηκοότητας.

Η Γερμανία, που κάποτε ήταν γνωστή για τον εργατικό πληθυσμό της και την τάξη, πλέον έχει γίνει «ένας πολυπολιτισμικός κόσμος», με διάφορες επιπτώσεις στην κοινωνία, όπως σχολίασε ο Όρμπαν.

Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας είναι ικανοποιημένος που έκλεισε τα σύνορα το 2015 και θεωρεί την χώρα του «ένα νησάκι ειρήνης», αντίθετα με τη Γερμανία που υποδέχθηκε περίπου ένα εκατομμύριο μετανάστες τότε.

Η πολιτική του κυβέρνησης για την μετανάστευση έχει καταδικαστεί από το Δικαστήριο της ΕΕ, με πρόστιμο 200 εκατ. ευρώ πρόσφατα.

Ωστόσο, λόγω της έλλειψης εργατικού δυναμικού λόγω της δημογραφικής μεταβολής, η Ουγγαρία αναγκάζεται να εισάγει εργαζόμενους από άλλες χώρες.

Ο αριθμός των ξένων εργαζομένων διπλασιάστηκε τα τελευταία χρόνια, φτάνοντας στους 78.000 τον Μάρτιο του 2024, κυρίως από την Ασία, αναφέροντας πως δεν παραμένουν μακροπρόθεσμα στη χώρα.

Έτσι, ενώ ο Όρμπαν προστατεύει τα σύνορά του, η Ουγγαρία βρίσκεται αντιμέτωπη με την ανάγκη εισαγωγής εργατικού δυναμικού.

δειτε ακομα

δειτε ακομα