Χωρίς τον εν λόγω νόμο, ο οποίος εγκρίθηκε μετά από ανελέητο αγώνα από την αμερικανική Γερουσία και τη Βουλή των Αντιπροσώπων, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα αντιμετώπιζαν τον κίνδυνο να μην καταβάλουν τις πληρωμές τους από αύριο, Δευτέρα.
Είναι πλέον επίσημο. Μετά από πολλές εβδομάδες πολιτικής αντιπαράθεσης, ο Τζο Μπάιντεν υπέγραψε χθες τον νόμο που εξαλείφει τον κίνδυνο της μη πληρωμής από τις Ηνωμένες Πολιτείες, όπως ανακοίνωσε το Λευκό Οίκο. Το αμερικανικό Κογκρέσο ενέκρινε αυτό το κείμενο αυτήν την εβδομάδα, το οποίο επιτρέπει την αναστολή του ανώτατου ορίου του δημόσιου χρέους των Ηνωμένων Πολιτειών μέχρι τον Ιανουάριο του 2025 και θέτει επίσης ορισμένους δημοσιονομικούς στόχους.
Ο πρόεδρος ευχαρίστησε τους κοινοβουλευτικούς αξιωματούχους, συμπεριλαμβανομένου του ηγέτη των Ρεπουμπλικάνων Κέβιν Μακάρθι, για την “συνεργασία” τους σε αυτό το θέμα, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου που δόθηκε στη δημοσιότητα. Χωρίς αυτόν τον νόμο, ο οποίος εγκρίθηκε από τη Γερουσία με την πλειοψηφία των Δημοκρατικών και από τη Βουλή με την πλειοψηφία των Ρεπουμπλικάνων, η χώρα θα αντιμετώπιζε τον κίνδυνο της μη πληρωμής από αύριο. “Τίποτα δεν θα ήταν πιο ανεύθυνο, τίποτα δεν θα ήταν πιο καταστροφικό”, δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος σε μια επίσημη ομιλία από το Οβάλ Γραφείο του. “Η εύρεση συναίνεσης ανάμεσα στις κομματικές διαφορές είναι δύσκολη. Η ενότητα είναι δύσκολη. Αλλά δεν πρέπει ποτέ να παύουμε να προσπαθούμε”, πρόσθεσε, αποστέλλοντας ένα μήνυμα συμφιλίωσης που έδωσε το στίγμα της θητείας του και που χαρακτηρίζει τώρα την εκστρατεία του για το 2024. Επειδή το θέμα αυτής της οικονομικής αντιπαράθεσης ήταν επίσης πολύ πολιτικό. Ο υποψήφιος για την επανεκλογή του, Τζο Μπάιντεν, γνωρίζει ότι το πρώτο του μειονέκτημα είναι η ηλικία του, καθώς είναι ήδη 80 ετών. Αναμφίβολα, ελπίζει ότι αυτή η “σαπουνόπερα” για το χρέος, που κράτησε τον αμερικανικό πολιτικό και μεσαίο κόσμο σε αγωνία, ενισχύει την εικόνα ενός ικανού και λογικού ηγέτη.
Έτσι, ο Τζο Μπάιντεν δεν ξέχασε να ευχαριστήσει, κατά τη διάρκεια μιας ομιλίας του αυτήν την Παρασκευή, τον πιο έντονο αντίπαλό του σε αυτόν τον φάκελο χρέους, τον Ρεπουμπλικανό ηγέτη της Βουλής των Αντιπροσώπων Κέβιν ΜακΚάρθι. Για τον τελευταίο, ήταν ζήτημα εδραίωσης της εξουσίας του σε ένα ποικίλο κοινοβούλιο, μεταξύ μέτριων συντηρητικών και εκκεντρικών υποστηρικτών του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.
Επίσης, ως υποψήφιος για την προεδρία το 2024, ο Ρεπουμπλικανός δισεκατομμυριούχος Ντόναλντ Τραμπ είχε ζητήσει αυστηρή προσέγγιση στις διαπραγματεύσεις με τον Λευκό Οίκο. Στο τέλος, οι δύο πλευρές κατάφεραν να διεκδικήσουν κάποιες νίκες. Οι Ρεπουμπλικάνοι χαίρονται που επέτυχαν το πάγωμα ορισμένων δαπανών, ενώ οι Δημοκρατικοί διατηρούν τα κοινωνικά προνόμια και τις μεγάλες επενδύσεις.
Αυτή η σκληρή αντιπαράθεση γύρω από τα δημόσια οικονομικά, που είχε αρχίσει ήδη κατά τη διάρκεια της προεδρίας του Μπαράκ Ομπάμα, αναμφίβολα δεν θα έχει μεγάλη επίδραση στις εκλογές του 2024. Παρόλα αυτά, αφήνει ορισμένα αποτυπώματα, καθώς ο οίκος αξιολόγησης Fitch διατήρησε την πολύτιμη αξιολόγηση ΑΑΑ.
Όπως συμβαίνει σε σχεδόν όλες τις ανεπτυγμένες οικονομίες, οι Ηνωμένες Πολιτείες ζουν με πίστωση, έχοντας το υψηλότερο χρέος στον κόσμο σε απόλυτους όρους. Ωστόσο, καμία άλλη βιομηχανική χώρα δεν αντιμετωπίζει ένα ακαμψία όριο χρέους σε τακτικά χρονικά διαστήματα.