Ο Μακρόν θα συναντηθεί με τους προέδρους των κομμάτων για την κατάσταση στην Ουκρανία

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν θα συναντηθεί την Πέμπτη με τους αρχηγούς των κορυφαίων πολιτικών κομμάτων στο Ελιζέ για να συζητήσει για την κατάσταση στην Ουκρανία, ανακοίνωσε η προεδρία και πολιτικοί ηγέτες.

Η συνάντηση θα γίνει το πρωί στις 10.30 πριν από συζήτηση και ψηφοφορία στο κοινοβούλιο για την υποστήριξη στο Κίεβο, χωρίς να έχει οριστεί ακόμη η ημερομηνία αυτής.

Η γαλλική αντιπολίτευση έκρινε αρνητικά τις πρόσφατες δηλώσεις του προέδρου σχετικά με την αποστολή δυτικών στρατιωτικών στην Ουκρανία στο μέλλον.

Ευρωπαϊκοί σύμμαχοι της Γαλλίας και οι Ηνωμένες Πολιτείες απέρριψαν αυτήν την ιδέα, με τον Μακρόν να αναγνωρίζει πως δεν υπάρχει συναίνεση γι’ αυτό αυτήν τη στιγμή.

Παρ’ όλα αυτά, εξέφρασε την επιθυμία του να ξεκαθαρίσει την στρατηγική ανάμεσα στην Ουκρανία και τη Ρωσία ώστε η Μόσχα να καταλάβει την αποφασιστικότητα των συμμάχων του Κιέβου.

Ο αρχηγός της Ανυπότακτης Γαλλίας, Ζαν-Λικ Μελανσόν, αντέδρασε αρνητικά στην προσπάθεια αυξημένης εχθρότητας, ενώ ο πρόεδρος του Εθνικού Συναγερμού, Ζορντάν Μπαρντελά, κατηγόρησε τον Μακρόν για έλλειψη ψυχραιμίας.

Η ανάγκη για διαλόγους μεταξύ των κομμάτων ήταν επίσης σημαντική, με τον πρώτο γραμματέα του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Ολιβιέ Φορ, να ζητά από τον πρόεδρο να διεξάγει συζητήσεις με τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων.

Ο Μακρόν είχε ζητήσει να συναντηθεί με τους αρχηγούς των κομμάτων στο Ελιζέ μετά την επίθεση του Χαμάς στο Ισραήλ τον περασμένο Οκτώβριο.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

δειτε ακομα

δειτε ακομα