Ο Ισημερινός βυθίζεται στο σκοτάδι: Μαζική διακοπή ρεύματος σε όλη τη χώρα

Ο Ισημερινός βίωσε χθες Τετάρτη απόγευμα τοπική ώρα μια έκτακτη διακοπή ρεύματος που διήρκεσε τουλάχιστον μία ώρα σε εθνικό επίπεδο, λόγω σοβαρού προβλήματος στο δίκτυο διανομής, όπως ανακοίνωσε ο Υπουργός Ενέργειας Roberto Luke.

Ο κ. Luke αναφέρθηκε μέσω X, χωρίς να δώσει λεπτομερείς εξηγήσεις, ότι υπήρχε ένα πρόβλημα στο δίκτυο που προκάλεσε συνεχείς αποσυνδέσεις, με αποτέλεσμα να μείνει χωρίς ρεύμα ολόκληρη η χώρα.

Η απροσδόκητη διακοπή ηλεκτροδότησης προκάλεσε αναστάτωση στους κατοίκους του Ισημερινού, ιδίως στην πρωτεύουσα Κίτο και στους επιβάτες του μετρό, γύρω στις 15:20 τοπική ώρα (23:20 ώρα Ελλάδας). Η επαναφορά της ηλεκτροδότησης ξεκίνησε σταδιακά, μια γειτονιά μετά την άλλη, περίπου μία ώρα μετά την βλάβη, τουλάχιστον στην Κίτο, πόλη με περίπου τρία εκατομμύρια κατοίκους, όπως ανέφεραν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου.

Ο Δήμαρχος της πρωτεύουσας, Pavle Munios, σχολιάζοντας μέσω X, ανέφερε ότι το γεγονός πρέπει να είναι σημαντικό, καθώς επηρέασε ακόμη και το μετρό της Κίτο, το οποίο χρησιμοποιεί αυτόνομο σύστημα.

Η διακοπή οδήγησε στην παύση της λειτουργίας του μετρό, με αποτέλεσμα την άμεση εκκένωση χιλιάδων επιβατών. Δημοτικοί υπάλληλοι ταχθήκανε επείγοντα ως τροχονόμοι σε διασταυρώσεις, και ταυτόχρονα, το σύστημα των φωτεινών σημάτων απενεργοποιήθηκε δημιουργώντας ακόμη περισσότερο χάος.

Το εύρος της ζημίας δεν είναι ακόμα σαφές. Αναμένεται ο Υπουργός Ενέργειας Λούκε να παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου για περαιτέρω εξελίξεις.

Προηγουμένως τον Απρίλιο, ο Ισημερινός είχε υφίσταται προγραμματισμένες διακοπές ρεύματος, οι οποίες διήρκεσαν μέχρι και 13 ώρες λόγω της παρατεταμένης ξηρασίας και της παλαιότητας των υποδομών. Οι διακοπές σταμάτησαν τον Μάιο με την έναρξη των βροχών.

Το Σαββατοκύριακο που πέρασε η χώρα είχε πληγεί από ένα ισχυρό κύμα κακοκαιρίας, με αποτέλεσμα τον θάνατο 17 ατόμων και τον τραυματισμό 19 ακόμη λόγω κατολισθήσεων.

Η καταστροφή είχε ως αποτέλεσμα την παύση λειτουργίας του ιδιωτικού πετρελαιαγωγού OCP, με τη διαχειρίστρια να επικαλείται force majeure (ανωτέρα βία).

δειτε ακομα

δειτε ακομα