Ο Ερντογάν υπόσχεται στην Μελόνι να μειώσει τις μεταναστευτικές ροές

Χθες, ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποδέχτηκε την πρωθυπουργό της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι, στην Κωνσταντινούπολη. Η συνάντηση αυτή φαίνεται να έθεσε τα θεμέλια για μια μελλοντική συμφωνία μεταξύ Ιταλίας και Τουρκίας με σκοπό τη μείωση της άφιξης μεταναστών από τη Λιβύη.

Κατά τη διάρκεια της περισσότερο από δύο ωρών συνομιλίας, οι δύο ηγέτες συζήτησαν την ενίσχυση της συνεργασίας στον τομέα του μεταναστευτικού, με τα αποτελέσματα της συνεργασίας που δημιουργήθηκε πέρυσι να έχουν μειώσει τις παράτυπες μεταναστευτικές ροές κατά 56% κατά μήκος του διαδρόμου μεταξύ Ιταλίας και Τουρκίας.

Η επίσκεψη της κυρίας Μελόνι αποτέλεσε μια ευκαιρία να «επιβεβαιωθεί ο στρατηγικός χαρακτήρας της εταιρικής σχέσης, σε διμερές επίπεδο, εντός του ΝΑΤΟ και εντός της λεκάνης της Μεσογείου», σύμφωνα με ιταλικές διπλωματικές πηγές.

Σε σχέση με τη συνεργασία σε αυτόν τον διάδρομο, οι ίδιες πηγές εξηγούν ότι αυτή θα είναι ολοένα και πιο στενή, περιλαμβανομένης και της Λιβύης. Αυτό αποτελεί ένα θέμα στο οποίο τα υπουργεία Εξωτερικών των δύο χωρών σκοπεύουν να συμφωνήσουν σύντομα.

Η κας Μελόνι, η οποία ανέλαβε την προεδρία της G7 στις 1η Ιανουαρίου, εξέφρασε τις ευχαριστίες της προς τον κ. Ερντογάν για τις διπλωματικές του μεσολαβητικές προσπάθειές ανάμεσα στην Ουκρανία και την Ρωσία, και ειδικότερα για την επανενεργοποίηση της Πρωτοβουλίας για τα Σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας, η οποία στοχεύει να ξεμπλοκάρει την αποστολή σιτηρών από τα ουκρανικά λιμάνια, μετά την αποτυχία της Ρωσίας να ανανεώσει τη συμφωνία τον περασμένο Ιούλιο.

Ασφάλεια και εμπόριο με την Αφρική

Λαμβάνοντας υπόψη την προσεχή σύνοδο κορυφής Ιταλίας-Αφρικής που θα λάβει χώρα στη Ρώμη, η ανάπτυξη και η ασφάλεια στην αφρικανική ήπειρο ήταν ένα από τα θέματα που συζητήθηκαν. Προς το παρόν, ο Τούρκος Πρόεδρος δεν αναμένεται να συμμετάσχει στη σύνοδο κορυφής που διοργάνωσε η κα. Μελόνι, η οποία προσπαθεί να προωθήσει το λεγόμενο «Σχέδιο Ματέι για την Αφρική», το οποίο βασίζεται σε μια «μη ληστρική» προσέγγιση αμοιβαίου οφέλους για την Αφρική και την Ευρώπη, κυρίως στον τομέα της ενέργειας.

Σύμφωνα με ιταλικές πηγές, το εμπόριο μεταξύ Ιταλίας και Τουρκίας έχει ξεπεράσει τα 25 δισ. ευρώ και πλησιάζει τον κοινό στόχο των τουλάχιστον 30 δισ. ευρώ έως το 2030. Κατά τη συνάντηση εξετάστηκαν και οι οικονομικές ευκαιρίες για ιταλικές εταιρείες, ειδικά στον αμυντικό τομέα.

Ωστόσο, όσον αφορά τη διαδικασία ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, που η κα. Μελόνι ήταν πάντα αντίθετη πριν γίνει πρωθυπουργός, φαίνεται ότι επήλθε μόνο «ανταλλαγή ιδεών».

Σε μια ομιλία του τον Απρίλιο του 2021, ο πρόεδρος του κόμματος Fratelli d’Italia ζήτησε την οριστική ανάκληση του καθεστώτος υποψηφιότητας της Τουρκίας για ένταξη στην ΕΕ.

«Τα τελευταία χρόνια, ο κ. Ερντογάν έχει εντείνει την εμπλοκή της Τουρκίας προς μια ισλαμιστική κατεύθυνση, μειώνοντας τους χώρους ελευθερίας […] Δεν μπορούμε να δεχτούμε ότι η Τουρκία χρηματοδοτεί το πολιτικό Ισλάμ στην Ευρώπη,», δήλωσε η κ. Μελόνι σε ομιλία της προς τον πρωθυπουργό Μάριο Ντράγκι, την εποχή εκείνη.

δειτε ακομα

δειτε ακομα