Ο δρόμος της Β. Μακεδονίας προς την ΕΕ: Οι δυσκολίες συνεχίζονται

Η Βόρεια Μακεδονία περιμένει υπομονετικά να εκκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ από το 2005. Ωστόσο, πρόκειται για την χώρα με τον μεγαλύτερο χρόνο αναμονής που έχει αντιμετωπίσει ποτέ. Πλέον, το εμπόδιο είναι η Βουλγαρία.

Από την στιγμή που η Βόρεια Μακεδονία κατέθεσε το αίτημα για ένταξη, αντιμετώπισε πολλές δυσκολίες. Αρχικά, η Ελλάδα κατατέθηκε αντίθετη απέναντί της. Μετά από δεκαετίες διαμάχης, έγινε συμφωνία με την Αθήνα σχετικά με την ονομασία της. Αυτό έδωσε το πράσινο φως για την ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Ωστόσο, εδώ και καιρό η Βουλγαρία εμφανίζεται ως το επόμενο εμπόδιο στην πορεία της Βόρειας Μακεδονίας προς την ΕΕ. Το κύριο ζήτημα είναι το ιστορικό παρελθόν: Η Βουλγαρία ισχυρίζεται ότι η μακεδονική γλώσσα είναι διάλεκτος της δυτικής Βουλγαρίας. Προβλήματα υπάρχουν επίσης με τη Σερβία, καθώς η Βόρεια Μακεδονία έχει αναγνωρίσει το Κοσσυφοπέδιο ως ανεξάρτητο κράτος.

Παρά τις ενθαρρυντικές ομιλίες από τη δυτική κοινότητα, η Βόρεια Μακεδονία συνεχίζει να αναμένει για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ. Η ατέλειωτη αναμονή δημιουργεί αίσθημα απογοήτευσης και ανασφάλειας στην κοινωνία της χώρας.

Περίπλοκα ζητήματα ιστορίας και ταυτότητας

Ένα αίτημα που κατέθεσε η Βουλγαρία για την αναφορά της βουλγαρικής μειονότητας στο σύνταγμα της Βόρειας Μακεδονίας συζητήθηκε πρόσφατα στο κοινοβούλιο. Ωστόσο, η αντιπολίτευση αντιτίθεται στην αποδοχή αυτού του αιτήματος. Η διασφάλιση της απαραίτητης πλειοψηφίας για την αποδοχή του είναι δύσκολη. Η αντιπολίτευση υποστηρίζει ότι αυτό το αίτημα επηρεάζει όχι μόνο το σύνταγμα, αλλά και τη συγγραφή νέων βιβλίων ιστορίας, καθώς και την αμφισβήτηση της γλώσσας, του έθνους και της ταυτότητας. Η Βουλγαρία φαίνεται να επιδιώκει να επιβάλει την επιρροή της στη Βόρεια Μακεδονία με κάθε τρόπο. Για τον λόγο αυτό, η απόφαση για την τροποποίηση του συντάγματος έχει αναβληθεί για την ώρα.

Ακόμη και αν επιλυθούν οι εσωτερικές πολιτικές διαφωνίες, είναι αμφίβολο κατά πόσον η Βουλγαρία θα αλλάξει τη θέση της. Ένα τέτοιο σενάριο θα μπορούσε να προκαλέσει μεγαλύτερη εσωτερική κρίση στη Βόρεια Μακεδονία και να αποτελέσει απειλή για την ελάχιστη αξιοπιστία που απομένει στην ΕΕ στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων.

δειτε ακομα

δειτε ακομα