Δεύτερος πιο ζεστός μήνας Μάιος παγκοσμίως

Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή υπηρεσία Copernicus, ο Μάιος του 2023 υπήρξε ο δεύτερος πιο ζεστός μήνας Μάιος παγκοσμίως, καθώς ήταν μόλις 0,07°C ψυχρότερος από τον Μάιο του 2020, ο οποίος αποτελεί ρεκόρ θερμοκρασίας για τον συγκεκριμένο μήνα.

Αν και οι θερμοκρασίες ήταν κοντά στο κανονικό επίπεδο για την εποχή στην Ευρώπη, ο Καναδάς και οι βόρειες Ηνωμένες Πολιτείες αντιμετώπισαν έναν εξαιρετικά ζεστό μήνα Μάιο. Στον κόλπο Hudson στον Καναδά, ο υδράργυρος ξεπέρασε μερικές φορές τους εποχιακούς μέσους όρους και καταγράφηκαν διαφορές έως 10°C.

Ωστόσο, ούτε η αφρικανική ήπειρος δεν ξέφυγε από την αυξανόμενη θερμοκρασία. Χώρες όπως το Νότιο Σουδάν, η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, η Μποτσουάνα, η Ζάμπια και η Ζιμπάμπουε αντιμετώπισαν ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες για τον Μάιο, όπως αναφέρει το Copernicus. Σε πολλές χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας καταρρίφθηκαν επίσης ρεκόρ θερμοκρασίας, μερικές από τις οποίες αντιμετώπισαν την πιο καυτή ημέρα τους στην ιστορία.

Αυτό είναι ακόμα ένα παράδειγμα των αντικτύπων της κλιματικής αλλαγής στον πλανήτη μας. Η θερμοκρασία στην επιφάνεια των θαλασσών αυξάνεται, καθώς οι θαλάσσιες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου αυξάνονται. Πρόσφατα, καταγράφηκαν οι υψηλότερες θερμοκρασίες στην επιφάνεια των θαλασσών που έχουν καταγραφεί ποτέ και ο πρόβλεψη είναι ότι η τάση αυτή θα συνεχιστεί.

Το Copernicus αναφέρει ότι η μέση θερμοκρασία της επιφάνειας των ωκεανών στον Μάιο του 2023 ήταν περίπου 19,7°C, η οποία είναι υψηλότερη από τον μέσο όρο της περιόδου 1991-2020 κατά περίπου 0,26°C.

δειτε ακομα