Ο Μπλίνκεν: Καταδικάζεται η προσπάθεια εκδίωξης των Παλαιστινίων από τη Γάζα

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, απορρίπτει απερίφραστα την “ιδέα” να εκδιωχθούν οι Παλαιστίνιοι από τη Λωρίδα της Γάζας, καθώς αυτή είναι καταδικασμένη να αποτύχει, δήλωσε χθες Κυριακή. Υποστηρίζει ότι οι κάτοικοι της περιοχής πρέπει να μπορούν να παραμείνουν εκεί κατά τη διάρκεια της επιχείρησης του ισραηλινού στρατού εναντίον της Χαμάς.

Ο κ. Μπλίνκεν συνεχίζει την έκτακτη περιοδεία του στη Μέση Ανατολή, έχοντας να αντιμετωπίσει την πολύνεκρη επίθεση της 7ης Οκτωβρίου στο Ισραήλ, με περισσότερους από 1.400 νεκρούς (στην πλειονότητά τους αμάχους) και ισραηλινές αντιποίνους με περισσότερους από 2.670 νεκρούς.

Καθώς ο ισραηλινός στρατός εντάσσει πάνω από ένα εκατομμύριο ανθρώπους να εγκαταλείψουν το βόρειο τμήμα της Γάζας, ενόψει μιας μεγάλης επιχείρησης, ισραηλινοί πολιτικοί προτείνουν ανοιχτά την εκδίωξη των Παλαιστινίων με κατεύθυνση την Αίγυπτο.

Ο κ. Μπλίνκεν δήλωσε ότι άκουσε απευθείας από τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, καθώς και από άλλους ηγέτες της περιοχής, ότι αυτή η ιδέα καταδικάζεται σε αποτυχία και δεν την υποστηρίζουν. Πρόσθεσε ότι πιστεύουν ότι οι Παλαιστίνιοι πρέπει να παραμείνουν στη Γάζα, αλλά θέλουν να εξασφαλίσουν ότι δεν θα αντιμετωπίσουν κίνδυνο και ότι θα έχουν τη βοήθεια που χρειάζονται.

Ο πρώην ισραηλινός υφυπουργός Εξωτερικών, Ντανιέλ Αγιαλόν, πρότεινε στην Αίγυπτο να συνεργαστεί και να εγκαταστήσει καταυλισμούς για τους Παλαιστίνιους, λαμβάνοντας υπόψη τον σχεδόν απεριόριστο χώρο που υπάρχει στη Σινά, μια ερημική περιοχή που παλιότερα βρισκόταν υπό ισραηλινή κατοχή.

Η πρόταση αυτή απορρίφθηκε από το Κάιρο, και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ επικεντρώθηκε σε μέσα και τρόπους για τη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, όπου ζουν 2,3 εκατομμύρια άνθρωποι και κυβερνά η Χαμάς.

Ο Μαχμούντ Αμπάς επεσήμανε στον κ. Μπλίνκεν την Παρασκευή ότι η εκδίωξη του πληθυσμού από τη Γάζα θα αντιστοιχούσε σε “δεύτερη Νάκμπα” (τραγωδία), αναφερόμενος στον βίαιο εκτοπισμό και την απέλαση πάνω από 760.000 Παλαιστινίων όταν ιδρύθηκε το κράτος του Ισραήλ το 1948.

δειτε ακομα

δειτε ακομα