Νόβα Καχόβκα: Αντιμέτωποι με έλλειψη στέγης και κίνδυνο ασθενειών

Περίπου 600 τετραγωνικά χιλιόμετρα της Χερσώνας, στη νότια Ουκρανία, βρίσκονται κάτω από το νερό και από αυτήν την έκταση το 68% βρίσκεται στην αριστερή όχθη του ποταμού Δνείπερου, η οποία είναι κατεχόμενη από τη Ρωσία, όπως δήλωσε ο κυβερνήτης της περιφέρειας σήμερα.

Ο κ. Ολεξάντρ Προκούντιν ανέφερε στην εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram ότι το μέσο επίπεδο των υδάτων σήμερα το πρωί ήταν στα 5,61 μέτρα.

Περίπου 14.000 σπίτια έχουν πλημμυρίσει, και περίπου 4.300 κάτοικοι έχουν απομακρυνθεί, μετέδωσε σήμερα το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS επικαλούμενο τις υπηρεσίες ασφαλείας της χώρας.

Σύμφωνα με τις ουκρανικές αρχές, οι πλημμύρες θα αφήσουν χωρίς κατοικία και χωρίς πρόσβαση σε πόσιμο νερό εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους, αφού τα νερά έχουν καταστρέψει δεκάδες χιλιάδες εκτάρια γεωργικής γης. Επιπλέον, τουλάχιστον 500.000 εκτάρια γης θα έρθουν αντιμέτωπα με έντονη ξηρασία, μόλις τα νερά υποχωρήσουν.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, κ. Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ανέφερε σε διάγγελμά του ότι είναι αδύνατο να προβλεφθεί πόσοι άνθρωποι θα πεθάνουν στις ρωσικά κατεχόμενες περιοχές λόγω των πλημμυρών και προτρέπει σε «σαφή και ταχεία αντίδραση από τον κόσμο» για τη υποστήριξη των θυμάτων.

Η πρόσβαση στο πόσιμο νερό ήταν μια σημαντική ανησυχία και μέχρι στιγμής έχουν διανεμηθεί περίπου 12.000 μπουκάλια νερό και 10.000 ταμπλέτες καθαρισμού. Η Ουκρανία εκτιμά ότι τα νερά θα σταματήσουν να αυξάνονται μέχρι το τέλος της Τετάρτης, αφού έχουν φτάσει περίπου τα πέντε μέτρα κατά τη διάρκεια της νύχτας, δήλωσε ο αναπληρωτής επικεφαλής της προεδρίας, Ολεξέι Κουλέμπα.

δειτε ακομα