Νέο πλάνο ασφάλειας της Γαλλίας για την Ανατολική Ευρώπη

Ο Εμανουέλ Μακρόν απέδωσε το ρόλο της νέας του ατζέντας στην ασφάλεια στην οξυμένη κατάσταση της Ουκρανίας. Στη διεθνή διάσκεψη για την ασφάλεια Globsec, στο Μπρατισλάβα, ο Γάλλος πρόεδρος ανακάλεσε την προηγούμενη ατάκα του για ένα «εγκεφαλικά νεκρό ΝΑΤΟ». Εξήγησε ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία απευθείας αφύπνισε το ΝΑΤΟ, και μάλιστα με το χειρότερο ηλεκτροσόκ.

Ο Μακρόν επαινέθηκε για την πολύτιμη συνδρομή των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στην ασφάλεια της Ευρώπης, στέλνοντας ένα μήνυμα ότι οι Γάλλοι δεν αμφισβητούν το ρόλο του ΝΑΤΟ και τις αμερικανικές εγγυήσεις ασφαλείας για την Ευρώπη. Ακόμη, ζητά από την ΕΕ να αποκτήσει μεγαλύτερη ανεξαρτησία, και απευθύνει έκκληση για κοινές αγορές πυρομαχικών από όλα τα κράτη-μέλη, ενοποίηση των σχετικών τεχνικών προδιαγραφών και προώθηση κοινών τεχνολογικών εφαρμογών.

Αυτό δείχνει ότι η νέα στρατηγική της Γαλλίας για την Ανατολική Ευρώπη βασίζεται στην ανεξαρτησία της ΕΕ, ενώ εξακολουθεί να παραμένει ισχυρός εντός του ΝΑΤΟ, προωθώντας την ανάγκη μιας αξιόπιστης ευρωπαϊκής υποδομής ασφαλείας.

δειτε ακομα