Ο Μπόρις Τζόνσον αναφέρθηκε στα «κορονοπάρτι» και δήλωσε ότι δεν έλεγε ψέματα. Επίσης, χαρακτήρισε το δικαστήριο ως «καγκουρό».

άποια κύρωση.

2. Αν η Επιτροπή αποφανθεί ότι ο Μπόρις Τζόνσον περιφρόνησε το κοινοβούλιο, τότε θα υπάρξει ένας διαδικαστικός κανόνας που θα πρέπει να ακολουθηθεί προκειμένου να του επιβληθεί κύρωση.

3. Αν η Επιτροπή αποφανθεί ότι ο Μπόρις Τζόνσον περιφρόνησε το κοινοβούλιο και η κύρωση που θα του επιβληθεί είναι η πιο σκληρή, τότε θα πρέπει να παραιτηθεί από τη θέση του πρωθυπουργού.

Η Επιτροπή Ασυλίας της Βουλής των Κοινοτήτων εξέτασε τον Μπόρις Τζόνσον για την αλήθεια των δηλώσεών του σχετικά με τα «κορονοπάρτι» της Ντάουνινγκ Στριτ, που πραγματοποιήθηκαν εν μέσω πανδημίας. Ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας αρνήθηκε την παραπληροφόρηση και χαρακτήρισε την επιτροπή ως «δικαστήριο καγκουρό». Η πρόεδρος της Επιτροπής, Χάριετ Χάρμαν, τόνισε ότι η παραπλάνηση του κοινοβουλίου εμποδίζει την εύρυθμη λειτουργία της δημοκρατίας και των θεσμών, καθώς χάνεται η εμπιστοσύνη μεταξύ των μελών του κοινοβουλίου αλλά και των πολιτών. Το πόρισμα της Επιτροπής αναμένεται τις επόμενες εβδομάδες και υπάρχουν τρία πιθανά σενάρια για την επόμενη μέρα: απόφαση χωρίς κύρωση, κύρωση με διαδικαστικό κανόνα και παραίτηση από τη θέση του πρωθυπουργού.Η υπόθεση του Μπόρις Τζόνσον σταματάει εδώ, αφού η Αμία Κύρωση έχει επιβληθεί. Ωστόσο, αν η Επιτροπή κρίνει ότι περιφρόνησε το κοινοβούλιο, θα εξετάσει τη σοβαρότητα της περιφρόνησης και θα αποφασίσει για την κατάλληλη κύρωση. Αν η Επιτροπή ζητήσει συγγνώμη από τον πρώην πρωθυπουργό, αυτό μπορεί να γίνει γραπτώς ή αυτοπροσώπως στη Βουλή των Κοινοτήτων. Επιπλέον, αν η Ολομέλεια επιβάλει ποινή παύσης των βουλευτικών του καθηκόντων για 10 ημέρες ή περισσότερο, θα προκληθεί η αίτηση ανάκλησης της έδρας του. Οι εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι της περιφέρειάς του θα αποφασίσουν αν εξακολουθούν να θέλουν να εκπροσωπούνται από τον Μπόρις Τζόνσον. Αν το 10% των εν λόγω ψηφοφόρων προσυπογράψουν την αίτηση ανάκλησης, ο Μπόρις Τζόνσον χάνει την έδρα του και προκηρύσσονται ενδιάμεσες εκλογές για την ανάδειξη νέου βουλευτή.

δειτε ακομα