Μπορεί η Ουκρανία να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ;

Σε συναρπαστικές συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν χθες στο Όσλο και τη Μπουλμποάκα της Μολδαβίας, κορυφαίοι παγκόσμιοι αξιωματούχοι εξέτασαν την αίτηση της Ουκρανίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ. Οι συζητήσεις αποκάλυψαν ότι η ρωσική εισβολή έχει δημιουργήσει στενότερους δεσμούς μεταξύ των δυτικών εθνών, ενισχύοντας τη στρατιωτική συμμαχία – κάτι που το Κρεμλίνο προσπαθούσε ακριβώς να αποτρέψει.

Καθώς ο πόλεμος απειλεί να βρεθεί σε αδιέξοδο, οι δυτικές χώρες, που έχουν επενδύσει δισεκατομμύρια στον εξοπλισμό της Ουκρανίας, εστιάζουν την προσοχή τους στην παροχή μακροπρόθεσμης υποστήριξης και στη διαμόρφωση των σχέσεων της Ουκρανίας με το ΝΑΤΟ, στο οποίο η χώρα επιδιώκει να ενταχθεί από το 2008.

Ο κόσμος παρακολουθεί με αναμονή μιαν αναμενόμενη ουκρανική αντεπίθεση, η οποία οι αξιωματούχοι πιστεύουν ότι μπορεί να ανοίξει τον δρόμο για ευρύτερες συζητήσεις για τον πόλεμο. Ωστόσο, εκτός εάν η Ουκρανία επιτύχει απρόβλεπτα μεγάλα κέρδη σε αυτήν την αντεπίθεση, ένας τερματισμός του πυρός θα μπορούσε να ωφελήσει τη Μόσχα, καθώς η Ρωσία εξακολουθεί να είναι πιθανόν να καταλάβει μεγάλα τμήματα της Ουκρανίας.

Στη Σουηδία, η αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ παραμένει εκκρεμής, καθώς αντιμετωπίζει εμπόδια εδώ και μήνες από την Τουρκία. Επίσης, η Ουγγαρία, μια χώρα μέλος της συμμαχίας που διατηρεί καλές σχέσεις με τη Ρωσία, δεν έχει ακόμη παράσχει την έγκρισή της για τη Σουηδία.

δειτε ακομα