Ο Μπάιντεν δηλώνει ότι ανακηρύσσει την 25η Μαρτίου ως Εθνική Ημέρα Εορτασμού της Ελληνικής και Αμερικανικής Δημοκρατίας.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, τίμησε τον ηρωισμό των Ελλήνων επαναστατών που πολέμησαν για την ανεξαρτησία τους πριν από περισσότερους από δύο αιώνες και επίσης γιόρτασε την ιερή ιδέα που πάντα ένωνε τα μεγάλα έθνη μας. Συγκεκριμένα, κήρυξε την 25η Μαρτίου ως ελληνική Ημέρα Ανεξαρτησίας – Εθνική Ημέρα Εορτασμού της Ελληνικής και Αμερικανικής Δημοκρατίας. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ αναφέρθηκε στην ιστορία των κοινών αξιών και του κοινού σκοπού μας, ξεκινώντας από την ίδρυση της Αμερικής, όταν η αρχαία αθηναϊκή δημοκρατία βοήθησε στο να εμπνεύσει τους δημιουργούς της δημοκρατίας μας να διαμορφώσουν ένα νέο σύστημα αυτοδιοίκησης. Επίσης, τόνισε ότι η συμμαχία μεταξύ της Ελλάδας και των ΗΠΑ είναι ισχυρότερη από ποτέ και μαζί εμβαθύνουν τη συνεργασία τους για το κλίμα και την ενέργεια, το εμπόριο και τις επενδύσεις, την αντιμετώπιση της πανδημίας, την ανακούφιση από καταστροφές και πολλά άλλα για να διαμορφώσουν έναν πιο υγιή, πιο εύπορο και πιο ελεύθερο κόσμο.Ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζόζεφ Μπάιντεν, στην Ημέρα της Ελληνικής Ανεξαρτησίας, επισημαίνει τη σημασία της ελληνοαμερικανικής φιλίας και της συνεργασίας τους για την υπεράσπιση της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αναφέρει την καταδίκη της Ελλάδας για την επιθετικότητα της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και την υποδοχή των Ουκρανών προσφύγων. Επίσης, αναφέρει τη συμβολή των Ελληνοαμερικανών στην οικοδόμηση μιας οικονομίας που λειτουργεί για όλους και στην επίτευξη μεγαλύτερης κοινωνικής δικαιοσύνης. Τέλος, ανακοινώνει την επίσημη αναγνώριση της 25ης Μαρτίου ως ελληνικής Ημέρας Ανεξαρτησίας και καλεί τον λαό των Ηνωμένων Πολιτειών να τιμήσει αυτή την ημέρα με κατάλληλες τελετές και δραστηριότητες.Ο Αμερικανός γερουσιαστής Μπομπ Μενέντεζ, πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, και ο γερουσιαστής John Barrasso ηγήθηκαν 41 συναδέλφων τους στη Γερουσία στην εισαγωγή ενός δικομματικού ψηφίσματος για τον εορτασμό της 202ης επετείου της ελληνικής Ημέρας Ανεξαρτησίας. Το δικομματικό ψήφισμα αναγνωρίζει τη δυναμική της διαρκούς εταιρικής σχέσης και φιλίας των Ηνωμένων Πολιτειών με την Ελλάδα και τονίζει τη συνέχιση της προώθησης των αρχών της ελευθερίας και της δημοκρατίας. Οι γερουσιαστές εξέφρασαν την υποστήριξή τους στην Ελλάδα ως γενέτειρα της δημοκρατίας και της σημαντικής συμβολής της στην παγκόσμια κοινότητα.

Ο Μπομπ Μενέντεζ δήλωσε ότι είναι μεγάλη τιμή για αυτόν και τους συναδέλφους του να παρουσιάζουν το δικομματικό ψήφισμά τους για τον εορτασμό της Ημέρας της Ελληνικής Ανεξαρτησίας. Τόνισε ότι η ελληνοαμερικανική φιλία βασίζεται σε κοινές αξίες και εκφράζει την ανυπομονησία του να συνεχίσει τη συνεργασία με τον ελληνικό λαό και την ελληνοαμερικανική κοινότητα για την αντιμετώπιση των προκλήσεων της εποχής.

Ο John Barrasso υπογράμμισε τη σημασία της ελληνοαμερικανικής σχέσης ως ισχυρής εταιρικής σχέσης και συμμαχίας, η οποία έχει τις ρίζες της στις κοινές αξίες και το όραμα των δύο χωρών για τον κόσμο. Εξέφρασε την ανυπομονησία του να ενισχύσει η συνεργασία και η φιλία μεταξύ των δύο χωρών στο μέλλον.Η εικόνα που βλέπουμε είναι μια φωτογραφία που δείχνει μια γυναίκα να κρατάει ένα μικρό παιδί στην αγκαλιά της, ενώ ένας άνδρας που φοράει μάσκα κοιτάει τους δυο τους από πίσω. Η εικόνα δημοσιεύτηκε σε ένα άρθρο στον ιστότοπο alphafreepress.gr και δεν δίνονται περαιτέρω πληροφορίες σχετικά με το περιεχόμενο του άρθρου ή την προέλευση της φωτογραφίας.

δειτε ακομα