Η Μολδαβία προχωράει προς την Ευρώπη

Η Μολδαβία φαίνεται να είναι πιο κοντά από ποτέ στην υλοποίηση του ευρωπαϊκού της ονείρου από το 1991, όταν ανακοίνωσε την ανεξαρτησία της, καθώς φαίνεται από την πρόσφατη μεγάλη λαϊκή συγκέντρωση στην πρωτεύουσα Κισινάου.

Η επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας έχει επιβραδύνει τη διαδικασία ευρωπαϊκής προσέγγισης της Μολδαβίας, αλλά η χώρα έχει μια πραγματικά φιλοευρωπαϊκή κυβέρνηση, με την πρόεδρο Μάγια Σάντου και το κόμμα PAS που ιδρύθηκε από αυτήν να κερδίζουν τις εκλογές του 2020 και του 2021. Μια φιλορωσική κυβέρνηση θα έβλαπτε σημαντικά το μέλλον της χώρας, καθώς θα παρείχε το αεροδρόμιο της Κισινάου στον στρατό του Πούτιν.

Η σημασία της Μολδαβίας υπό τις παρούσες συνθήκες είναι μεγάλη, καθώς οι πόροι της μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τη Ρωσία για επιθέσεις στην Ουκρανία. Η Δύση δεν μπορεί να το επιτρέψει αυτό, επομένως η ευρωπαϊκή προσέγγιση της Μολδαβίας είναι απαραίτητη.

Η ιστορία της Μολδαβίας δείχνει ότι αυτή η χώρα έχει πολλές δυσκολίες και αναταραχές. Μέσα σε αυτές, υπάρχουν ευκαιρίες που πρέπει να αξιοποιηθούν. Το 1918, για παράδειγμα, η Βεσσαραβία ενώθηκε με τη Ρουμανία εκμεταλλευόμενη το χάος που δημιουργήθηκε από το πραξικόπημα των Μπολσεβίκων του Οκτωβρίου 1917 στη Ρωσία. Με την εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία, η Μολδαβία έχει την ευκαιρία να ξεπεράσει τις προηγούμενες αναταραχές.

Η Μολδαβία όπως είναι γνωστή σήμερα, είναι ένα μικρό κράτος που έχει υποστεί διαρκώς τις συνέπειες της “ρωσικοποίησης” από την Τσαρική Αυτοκρατορία και την ΕΣΣΔ. Τα τελευταία 30 χρόνια, οι φιλοευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν αντικατασταθεί από φιλορωσικές δομές εξουσίας που κατέστρεψαν τη δημοκρατία της χώρας. Είναι σημαντικό να στηρίξουμε τις φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις στη Μολδαβία και να βοηθήσουμε τη χώρα να προχωρήσει προς την Ευρώπη.

δειτε ακομα