Οι Καταλίν Καρικό και Ντριού Βάισμαν βραβεύτηκαν με το Νόμπελ Ιατρικής για το 2023 για τις ανακαλύψεις τους στην ανάπτυξη εμβολίων mRNA κατά της COVID-19. Ωστόσο, οι ανακαλύψεις αυτές είναι σημαντικές και για τον καρκίνο και άλλες ασθένειες.
Η πανδημία του κορωνοϊού έκανε γνωστή την τεχνολογία mRNA. Μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, αναπτύχθηκαν, δοκιμάστηκαν και εγκρίθηκαν εμβόλια mRNA για τον COVID-19. Οι δύο ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια επέμειναν στην ανάπτυξη αυτής της τεχνολογίας, παρά τις αρχικές αντιξοότητες και την έλλειψη χρηματοδότησης.
Οι επιστήμονες άλλαξαν την κατανόηση του τρόπου που το mRNA αλληλεπιδρά με το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Εταιρείες όπως η Biontech, η Curevac και η Moderna πιστεύουν ότι η τεχνολογία αυτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για την αντιμετώπιση του καρκίνου και άλλων μολυσματικών ασθενειών.
Εταιρείες όπως η Biontech δοκιμάζουν εμβόλια για νέες ασθένειες, όπως η γρίπη και τα ιογενή αναπνευστικά συνδρόμους, ενώ η Moderna δοκιμάζει για την ρευματοειδή αρθρίτιδα και την ιογενή ηπατίτιδα. Οι ελπίδες για τη θεραπεία του καρκίνου είναι επίσης μεγάλες, καθώς η διαδικασία μπορεί να δημιουργήσει εξατομικευμένα εμβόλια για τους ασθενείς.
Αρκετές μελέτες εστιάζουν στη χρήση mRNA για την αντιμετώπιση διάφορων καρκίνων, όπως του πνεύμονα, του προστάτη, του μαστού και του πάγκρεατος. Ο εμβολιασμός, σε συνδυασμό με άλλες θεραπείες, μπορεί να έχει θετικά αποτελέσματα στην καταπολέμηση αυτών των καρκίνων.