Μεταναστευτικό: Τι περιλαμβάνει η ιστορική συμφωνία της ΕΕ

Το βράδυ της 8ης Ιουνίου, στο Λουξεμβούργο, επετεύχθη συμφωνία σε δύο βασικούς πυλώνες της μεταρρύθμισης ασύλου και μετανάστευσης στην ΕΕ, η οποία στοχεύει στην αλλαγή των διαδικασιών στα σύνορα και στη μετεγκατάσταση των αιτούντων άσυλο σε ολόκληρη την Ευρώπη. Πρόκειται για ιστορική συμφωνία που αναθεωρεί τις διαδικασίες ασύλου της ΕΕ μετά από χρόνια.

Για την Ελλάδα, η συμφωνία δημιουργεί υποχρεωτικό μηχανισμό αλληλεγγύης, εξασφαλίζει διαρκή αποσυμφόρηση στα σύνορα και προσαρμόζει τις δεσμεύσεις του Κανονισμού Δουβλίνου στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των χωρών πρώτης γραμμής. Επιπλέον, υποστηρίζει την έννοια των ασφαλών τρίτων χωρών και θα καθιερώνει ετήσια πολιτική συζήτηση σε υπουργικό επίπεδο, προκειμένου να εξεταστεί η μεταναστευτική κατάσταση και οι ανάγκες όσον αφορά την αλληλεγγύη.

Η Ομάδα των Φιλελευθέρων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (Renew Europe) υποδέχθηκε θετικά τη συμφωνία και τόνισε στο Twitter ότι “η αλληλεγγύη και η ευθύνη πρέπει να είναι η ραχοκοκαλιά του νέου Συμφώνου”. Επόμενο βήμα είναι η τελική συμφωνία μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

δειτε ακομα