Μελόνι: Η κυβέρνηση κατηγορεί τη δικαιοσύνη για το μεταναστευτικό

Η πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι κατηγόρησε Ιταλούς δικαστές που αρνήθηκαν να κρατήσουν προσφύγους που έπρεπε να επαναπατριστούν, σύμφωνα με τα πρόσφατα κυβερνητικά μέτρα. Επίσης, τους κατηγόρησε ότι πολιτικοποίησαν το θέμα και αντιστρατεύτηκαν τις προσπάθειες της Ιταλίας να ρυθμίσει τη μετανάστευση από τη Βόρεια Αφρική.

Οι εντάσεις μεταξύ κυβέρνησης και δικαιοσύνης είναι υψηλές καθώς οι δικαστές αποφάσισαν να μην επικυρώσουν την κράτηση ορισμένων προσφύγων που έφτασαν στη Σικελία παράτυπα. Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι αυτή η απόφαση δείχνει πως οι δικαστές θέλουν να υπονομεύσουν την προσπάθεια περιορισμού των μεταναστευτικών ρευμάτων.

«Εξεπλάγην από την απόφαση του δικαστή που απελευθέρωσε έναν παράνομο μετανάστη που ηδη είχε λάβει εντολή απέλασης, κήρυξε μονομερώς την Τυνησία ως επικίνδυνη χώρα και αντιτάχθηκε στα μέτρα μιας δημοκρατικά εκλεγμένης κυβέρνησης», δήλωσε η κα Μελόνι αναφερόμενη στην απόφαση που θεωρούσε επικίνδυνη την επιστροφή στη Τυνησία για πρόσληψη και εργασία σε χρυσωρυχεία.

«Δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό. Θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε τα σύνορά μας», διαβεβαίωσε η κα Μελώνη, τονίζοντας επίσης ότι δεν είναι δίκη της δικαιοσύνης να αποφασίζει τι είναι ασφαλής χώρα.

Εκπρόσωποι των κυβερνώντων κομμάτων, Fratelli d’Italia, Lega και Forza Italia, έχουν προτείνει ότι «εξωτερικοί παράγοντες» προσπαθούν να υπονομεύσουν την κυβερνητική δράση, ειδικά στον τομέα της μετανάστευσης και της οικονομίας.

«Γίνεται πολύ δύσκολο όταν άλλες χώρες λειτουργούν αντίθετα και ακόμα και μέρος της Ιταλίας προωθεί την παράνομη μετανάστευση. Δεν μιλάω μόνο για την αριστερά και το κύκλωμα που έχει συμφέροντα υποδοχής», είπε η κα Μελώνη σε κοινωνικά δίκτυα.

Η Εθνική Ένωση Δικαστών απάντησε γρήγορα στις κατηγορίες της κας Μελόνι, κατηγορώντας τη για τα σχόλιά της σχετικά με την απόφαση του δικαστή.

«Οι λέξεις που διάβασα δεν είναι σε σωστό τόνο και περιεχόμενο και δεν αντιστοιχούν στη σχέση ανάμεσα στη δικαιοσύνη και την εκτελεστική εξουσία», δήλωσε ο πρόεδρος της Εθνικής Ένωσης Δικαστών στην Κατάνια, Αλεσάντρο Ρίζο.

Η Γραμματέας του Δημοκρατικού Κόμματος, Elly Schlein, τόνισε επίσης ότι η Μελόνι τροφοδοτεί μια «θεσμική σύγκρουση» που βλάπτει τη χώρα.

«Θα πρέπει να σταματήσουν να ψάχνουν έναν εχθρό την ημέρα για να κρύψουν τις ευθύνες τους. Αν αναζητούν τους υπεύθυνους για την καταστροφή της υποδοχής, ας κοιτάξουν στον καθρέφτη: είναι η δεξιά που γράφει προδήλως αντισυνταγματικούς νόμους και στη συνέχεια επιτίθεται στους δικαστές που κάνουν τη δουλειά τους», πρόσθεσε η κα Schlein.

δειτε ακομα