Περιορίστηκε η διαφορά ανάμεσα στο Λαϊκό Κόμμα και τον Σάντσεθ

Η προβολή του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος (PP) μειώθηκε απέναντι στον πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ πριν από τις βουλευτικές εκλογές της 23ης Ιουλίου, σύμφωνα με δημοσκόπηση της εφημερίδας El Mundo. Η έρευνα έδειξε ότι το PP αναμένεται να καταλάβει 140 έδρες, έναντι 141 που έδειχνε πριν από μια εβδομάδα. Οι Σοσιαλιστές (PSOE) του Σάντσεθ αναμένεται να κερδίσουν 102 έδρες, ενώ ο συνασπισμός της αριστεράς, Sumar, στον οποίο συμμετέχει το Podemos, θα πάρει 35 έδρες σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση. Το ακροδεξιό κόμμα Vox αναμένεται να πάρει 35 έδρες. Οι υπόλοιπες έδρες θα πάνε σε μικρότερα περιφερειακά κόμματα.

Οι δύο μεγάλοι πολιτικοί σχηματισμοί φαίνεται ότι δεν θα καταφέρουν να αποκτήσουν απόλυτη πλειοψηφία, κάτι που κάνει αυτές τις εκλογές να είναι μια ιδεολογική αναμέτρηση ανάμεσα σε υποστηρικτές και αντίθετους της κυβέρνησης που θα περιλαμβάνει το Vox και το Podemos. Μετά τις πρόσφατες περιφερειακές εκλογές, το Podemos συνασπίστηκε με άλλα αριστερά κόμματα για να σχηματίσει τον συνασπισμό Sumar, με επικεφαλής την υπουργό Εργασίας Γιολάντα Ντίαθ.

Κανένα από τα μεγάλα κόμματα δεν έχει απόλυτη πλειοψηφία

Η πιθανότητα κανενός από τα δύο μεγάλα κόμματα να μην έχει απόλυτη πλειοψηφία δημιουργεί μια ιδεολογική διαμάχη. Αφενός, υπάρχουν αντιφρονούντες στη συμμετοχή του Vox στην κυβέρνηση και αφετέρου, αντιτίθενται στον σημερινό κυβερνητικό συνασπισμό όπου συμμετέχει το Podemos. Μετά τις πρόσφατες εκλογές, οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στο PP και το Vox οδήγησαν σε διαμάχες. Οι εκλογές αυτές έφεραν τη σύμπραξη του Podemos με άλλες αριστερές δυνάμεις, συσπειρώνοντας τον συνασπισμό Sumar, με επικεφαλής την υπουργό Εργασίας Γιολάντα Ντίαθ.

δειτε ακομα