Μεγάλης κλίμακας απελάσεις μεταναστών στη Γερμανία

Ο αριθμός των μεταναστών που ζητούν άσυλο στη Γερμανία αυξάνεται συνεχώς. Στο διάστημα Ιουλίου-Οκτωβρίου 2023, πάνω από 56.000 μετανάστες έφτασαν στην Ιταλία μέσω Τυνησίας, σύμφωνα με δεδομένα της UNHCR. Πολλοί από αυτούς επιθυμούν να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς την Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη. Έως το τέλος Σεπτεμβρίου, περίπου 250.000 άνθρωποι έχουν ήδη ζητήσει άσυλο στη Γερμανία, με τους περισσότερους να προέρχονται από τη Συρία, το Αφγανιστάν και την Τουρκία.

Ο Καγκελάριος Όλαφ Σολτς πρόσφατα ανακοίνωσε μαζικές απελάσεις για τους μετανάστες που δεν έχουν δικαίωμα παραμονής στη χώρα, μέσω γρήγορων διαδικασιών. Αυτή η πρωτοβουλία φέρνει πολιτικό ρίσκο για τη συγκυβέρνηση στο Βερολίνο και ιδίως για τον ίδιο τον Σολτς, σύμφωνα με το DER SPIEGEL.

Ο ρόλος των αφρικανικών χωρών

Μια απελάσεις μεγάλης κλίμακας εξαρτώνται όχι μόνο από την πολιτική βούληση της κυβέρνησης και την αποτελεσματικότητα του κρατικού μηχανισμού, αλλά και από την ετοιμότητα των χωρών προέλευσης να δεχθούν πίσω τους πολίτες τους. Γι’ αυτό, η Γερμανία προσπαθεί να συνάψει διμερείς συμφωνίες με αφρικανικές χώρες, προσφέροντας κίνητρα για την επιστροφή των μεταναστών. Η οικονομική ευημερία είναι ένα από τα κύρια κίνητρα για τις χώρες που επιθυμούν να απελαθούν μετανάστες, επιπλέον όμως η Γερμανία προτείνει τη δημιουργία νόμιμων διαύλων μετανάστευσης για σπουδές και εργασία, που θα είναι ευνοϊκοί και για τη χώρα προέλευσης.

Συμφωνίες με Γεωργία και Μολδαβία

Η Γερμανία επιθυμεί επίσης να συνάψει διμερείς συμφωνίες με την Τυνησία και το Μαρόκο. Σύμφωνα με μια από αυτές τις συμφωνίες, η κυβέρνηση της Τυνησίας θα δεσμεύεται να δέχεται πίσω μόνο τους Τυνήσιους πολίτες που ζητούν άσυλο στην Ευρώπη, αλλά όχι τους πολίτες τρίτων χωρών που φθάνουν στην Ευρώπη μέσω της Τυνησίας. Αυτό θα μειώσει σημαντικά τον αριθμό των αιτούντων άσυλο;

Ο Γενικός Γραμματέας του FDP, Μπιτζάν Τζιρ Σαράι, τονίζει ότι αυτή είναι μόνο μια αρχή και ότι χρειάζονται πολλές και διαφορετικές συμφωνίες. Έχοντας ως πρότυπο τις συμφωνίες με τη Γεωργία και τη Μολδαβία, που έχουν ήδη μειώσει την παράτυπη μετανάστευση προς τη Γερμανία κατά 10%, η επόμενη στρατηγική θα ήταν η χαρακτηρισμός της Αλγερίας, του Μαρόκου και της Τυνησίας ως “ασφαλείς χώρες προέλευσης”.

Η υπουργός Εσωτερικών Νάνσι Φέζερ επισκέπτεται σήμερα το Μαρόκο για να διερευνήσει τις προοπτικές μίας διμερούς συμφωνίας, ενώ ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς βρίσκεται σε περιοδεία στη Νιγηρία και τη Γκάνα. Και οι δύο περιοχές συζητούν το μεταναστευτικό ζήτημα, μαζί με ζητήματα ενεργειακής συνεργασίας.

Μειωμένα επιδόματα για μετανάστες

Το Κόμμα των Φιλελευθέρων προτείνει τη μείωση των επιδομάτων για τους αιτούντες άσυλο στη Γερμανία και κριτικάρει το γεγονός ότι αυξάνεται η προσέλευση στις κρατικές υπηρεσίες για επιδόματα, χωρίς να αυξάνεται αντίστοιχα η προσέλευση στην αγορά εργασίας.

Το Κόμμα των Φιλελευθέρων υπογραμμίζει τη σημασία της πραγματικής αντιμετώπισης του ζητήματος της μετανάστευσης, παρόμοια με την πρακτική που ακολουθούν οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία, που θέτουν με σαφήνεια τις προϋποθέσεις για τη μετανάστευση στην αγορά εργασίας.

δειτε ακομα

δειτε ακομα