Μεγάλη Βρετανία: Ρεκόρ μετανάστευσης

Το 2022, η μετανάστευση στο Ηνωμένο Βασίλειο έπιασε ένα νέο ρεκόρ με 606.000 μετανάστες, παρά τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης να μειώσει τον αριθμό τους. Ανάμεσά τους, 925.000 είναι πολίτες τρίτων χωρών που έχουν έρθει επί μακρόν στη χώρα, ενώ άλλοι 151.000 είναι από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η μείωση του αριθμού των μεταναστών ήταν μια υπόσχεση του Συντηρητικού Κόμματος κατά τις προεκλογικές εκστρατείες του 2019, όταν ο αριθμός των μεταναστών ήταν ακόμα 226.000. Τα προηγούμενα στοιχεία του Νοεμβρίου 2021 έδειξαν ότι ο αριθμός των μεταναστών ήταν 504.000 το έτος έως τον Ιούνιο.

Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι πολλές από τις πρόσφατες αφίξεις είναι πρόσφυγες από την Ουκρανία, το Αφγανιστάν και το Χονγκ Κονγκ. Το 2022, το ποσοστό των ανθρώπων που έρχονται μέσω ανθρωπιστικών προγραμμάτων αυξήθηκε από 9% σε 19%, σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά.

Η νόμιμη μετανάστευση είναι ένα επίμαχο θέμα στο εσωτερικό του Συντηρητικού Κόμματος. Η κυβέρνηση επιχειρεί να τονώσει την ήπια οικονομική ανάπτυξη και να αντιμετωπίσει τη στενότητα στην αγορά εργασίας, η οποία προκαλεί προκλήσεις για τις επιχειρήσεις και αυξάνει τους μισθούς σε μια εποχή υψηλού πληθωρισμού.

Ο πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ έχει δηλώσει ότι θέλει καθαρή μετανάστευση κάτω από 500.000, περίπου στο επίπεδο που ήταν όταν ανέλαβε τα καθήκοντά του το περασμένο φθινόπωρο. Ωστόσο, συγκρούστηκε με την υπουργό Εσωτερικών Σουέλα Μπρέιβερμαν, σχετικά με ορισμένες προτεινόμενες πολιτικές για τη μείωση των αριθμών. Επίσης, ο Σούνακ τονίζει ότι οι εργαζόμενοι μετανάστες είναι απαραίτητοι για τη λειτουργία της Εθνικής Υπηρεσίας Υγείας.

Κατά την άποψη της Μπρέιβερμαν, «δεν είναι ξενοφοβικό να λέμε ότι η μαζική και ταχεία μετανάστευση δεν είναι βιώσιμη όσον αφορά την προσφορά στέγης, τις υπηρεσίες και τις σχέσεις με την κοινότητα». Παραμένει σημαντικό να βρεθούν λύσεις για τις θέσεις εργασίας που αντιμετωπίζουν ελλείψεις, όπως οδηγοί φορτηγών και κρεοπώλες.

δειτε ακομα