Μαύρη Θάλασσα: Ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος κατέρριψε drone των ΗΠΑ.

Την Τρίτη, ένα ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος κατέρριψε ένα αμερικανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος MQ-9 Reaper πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα, σύμφωνα με αμερικανικό αξιωματούχο. Το Reaper και δύο ρωσικά αεροσκάφη SU-27 επιχειρούσαν πάνω από διεθνή ύδατα πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα, όταν ένα από τα ρωσικά αεροσκάφη πέταξε σκόπιμα μπροστά από το MQ-9 και έριξε καύσιμα μπροστά του, σύμφωνα με τον αξιωματούχο. Η ζημιά στον έλικα ανάγκασε τις ΗΠΑ να κατεβάσουν το Reaper σε διεθνή ύδατα στη Μαύρη Θάλασσα.

Στη συνέχεια, η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ κατηγόρησε το ρωσικό αεροσκάφος για απερίσκεπτο, περιβαλλοντικά ακατάλληλο και αντιεπαγγελματικό τρόπο. Ο στρατηγός James B. Hecker της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας ανέφερε ότι το MQ-9 εκτελούσε επιχειρήσεις ρουτίνας σε διεθνή εναέριο χώρο όταν αναχαιτίστηκε και χτυπήθηκε από ρωσικό αεροσκάφος, με αποτέλεσμα τη συντριβή και την πλήρη απώλεια του.

Το περιστατικό αυτό καταδεικνύει την επιδείνωση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών και αναμένεται να έχει επιπτώσεις στις διεθνείς σχέσεις και την ασφάλεια στην περιοχή.Σύμφωνα με τον διοικητή των αμερικανικών αεροπορικών δυνάμεων Ευρώπης και Αφρικής, στρατηγό James B. Hecker, οι ρωσικοί πιλότοι δεν επέδειξαν ικανότητα και συμπεριφέρθηκαν αντιεπαγγελματικά κατά τη διάρκεια της πρόσφατης αλληλεπίδρασης με αμερικανικά αεροσκάφη πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα. Αυτή είναι η πρώτη γνωστή περίπτωση αλληλεπίδρασης μεταξύ ρωσικών και αμερικανικών αεροσκαφών πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα και αναμένεται να αποτελέσει πηγή ανησυχίας στο πλαίσιο της κρίσιμης στιγμής των μαχών.

Η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ χρησιμοποιεί τα κατασκοπευτικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη Reaper για την παρακολούθηση της περιοχής πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα. Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη Reaper διαθέτουν αισθητήρες και δυνατότητες συλλογής πληροφοριών και αναγνώρισης για μεγάλα χρονικά διαστήματα και μπορούν να πετάξουν σε ύψος έως και 50.000 πόδια, καθιστώντας τα ιδανική πλατφόρμα για την παρακολούθηση κινήσεων στο πεδίο της μάχης και στη Μαύρη Θάλασσα.

Η πρόσφατη αλληλεπίδραση μεταξύ ρωσικών και αμερικανικών αεροσκαφών πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα αναμένεται να αποτελέσει πηγή ανησυχίας, καθώς οι ρωσικοί πιλότοι δεν επέδειξαν ικανότητα και συμπεριφέρθηκαν αντιεπαγγελματικά. Η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ χρησιμοποιεί μη επανδρωμένα αεροσκάφη Reaper για την παρακολούθηση της περιοχής πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα.

δειτε ακομα