Μαύρη Θάλασσα: Η Μόσχα διαψεύδει την καταστροφή του αμερικανικού drone – Πώς έπεσε.

Η Ρωσία διαψεύδει την κατηγορία των ΗΠΑ ότι ένα ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος Su-27 προκάλεσε την πτώση ενός αμερικανικού drone στη Μαύρη Θάλασσα. Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, το μη επανδρωμένο αεροσκάφος έκανε πολύ απότομους ελιγμούς από τους ίδιους τους χειριστές του, με αποτέλεσμα να χάσει ύψος και να συγκρουστεί με το νερό. Επιπλέον, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας υποστήριξε ότι τα ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη δεν ήρθαν σε επαφή με το UAV και επέστρεψαν με ασφάλεια στο αεροδρόμιο της χώρας τους.

Η αντίδραση των ΗΠΑ στο περιστατικό είναι σοβαρή, με το κράτος να τίθεται σε κατάσταση συναγερμού. Ο πρεσβευτής της Ρωσίας στην Ουάσινγκτον κλήθηκε στο αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών και ο Αμερικανός πρεσβευτής στη Μόσχα μετέφερε ισχυρό μήνυμα στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών. Τα ΗΠΑ κατηγορούν δύο πιλότους της Μόσχας ότι προσπάθησαν να ρίξουν καύσιμα στο μη επανδρωμένο αεροσκάφος προτού ο ένας πλήξει την προπέλα και το συντρίψει, ενώ βρισκόταν σε διεθνή εναέριο χώρο.

Το μη επανδρωμένο αεροσκάφος πετούσε προς τα ρωσικά σύνορα με απενεργοποιημένους τους αναμεταδότες του, δηλαδή τις ασύρματες συσκευές επικοινωνίας, σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο. Υποστήριξε ότι ρωσικά μαχητικά βρίσκονταν στην περιοχή για να εντοπίσουν το αντικείμενο.Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Διοίκησης των ΗΠΑ δήλωσε στους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής ενημέρωσης ότι το αμερικανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος Reaper που συνετρίβη στη Μαύρη Θάλασσα μετά από χτύπημα από ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος δεν έχει ανασυρθεί. Ο διοικητής των αμερικανικών αεροπορικών δυνάμεων Ευρώπης είχε προηγουμένως αναφέρει ότι το μη επανδρωμένο αεροσκάφος συντρίβηκε και απώλεια του MQ-9.

Στη συνέχεια, ο Τζον Κίρμπι, συντονιστής για τις στρατηγικές επικοινωνίες στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ δεν θα σταματήσουν να πετούν πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα και δεν θα πτοηθούν από την αναχαίτιση ενός μη επανδρωμένου αεροσκάφους από τη Ρωσία στον διεθνή εναέριο χώρο. Ο Κίρμπι χαρακτήρισε τη ρωσική αναχαίτιση ως «αντιεπαγγελματική» και επανέλαβε ότι η παρουσία αμερικανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών στην περιοχή δεν είναι κάτι καινούργιο. Τέλος, πρόσθεσε ότι η Μαύρη Θάλασσα δεν ανήκει σε κανένα έθνος και οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να κάνουν ό,τι χρειάζεται για τα συμφέροντα της εθνικής τους ασφάλειας σε αυτό το μέρος του κόσμου.

δειτε ακομα