Μάριο Ντράγκι: Η Ευρώπη πρέπει να επενδύσει μαζικά

Σύμφωνα με τον πρώην πρωθυπουργό της Ιταλίας, Μάριο Ντράγκι, η Ευρώπη πρέπει να προβεί σε μαζικές επενδύσεις σε σύντομο χρονικό διάστημα και να ενεργοποιήσει νέες δημόσιες και ιδιωτικές χρηματοδοτήσεις. Αυτή η δήλωση έγινε κατά τη διάρκεια συνάντησης των Υπουργών Οικονομικών των Είκοσι Επτά στη Γάνδη του Βελγίου.

Ο Ντράγκι επισήμανε ότι οι εξελίξεις στην παγκόσμια οικονομία δημιουργούν την ανάγκη για τεράστιες επενδύσεις στην Ευρώπη σε σύντομο χρονικό διάστημα. Η πράσινη μετάβαση, η ψηφιακή επανάσταση και ο επανεξοπλισμός της ΕΕ απέναντι στη Ρωσία αποτελούν μεγάλες προκλήσεις που απαιτούν μαζικές επενδύσεις.

Η ιδέα της δημιουργίας ενός νέου κοινού ευρωπαϊκού δανείου συζητήθηκε, αλλά απορρίφθηκε από ορισμένες χώρες, όπως η Γερμανία. Επίσης, εξετάζεται η κινητοποίηση πόρων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για τη χρηματοδότηση του πυρηνικού τομέα και των στρατιωτικών δαπανών.

Ο Ντράγκι προετοιμάζει μια έκθεση για την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας, η οποία αναμένεται να υποβληθεί στα τέλη Ιουνίου. Οι συζητήσεις στη Γάνδη αποτέλεσαν μια πρώτη συνάντηση για τους υπουργούς Οικονομικών εν όψει των προσανατολισμών της επόμενης Ευρωπαϊκής Επιτροπής μετά τις εκλογές του Ιουνίου.

δειτε ακομα

δειτε ακομα