Μάνφρεντ Βέμπερ: Η Ε.Ε. πρέπει να αλλάξει πολιτική στη Νότια Μεσόγειο

Ο ηγέτης του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), Manfred Weber, προτείνει την επανεξέταση της πολιτικής της ΕΕ για τη Νότια Μεσόγειο, έπειτα από την επίσκεψή του στην Τυνησία, όπου η Ένωση συνήψε πρόσφατα συμφωνία ελέγχου μεταναστών.

Ο κ. Weber είχε συναντήσεις με τον Πρόεδρο και τους υπουργούς της Τυνησίας, καθώς και με άλλα μέλη της κοινωνίας των πολιτών. Αυτή η επίσκεψη αποτελεί προσωπική πρωτοβουλία του κ. Weber.

Ο ηγέτης του ΕΛΚ πιστεύει ότι η πολιτική γειτονίας της ΕΕ στη Νότια Μεσόγειο και τη Βόρεια Αφρική χρειάζεται αναθεώρηση. Προτείνει την ανάπτυξη σχέσεων και τη διεξαγωγή διαλόγου για την αντιμετώπιση των κοινών προκλήσεων.

Προεκλογική τοποθέτηση

Το ΕΛΚ επιζητεί να γίνει γνωστό ως το καλύτερο κόμμα για την παράνομη μετανάστευση στην Ευρώπη. Ο κ. Weber υποστηρίζει ότι αυτό απαιτεί δέσμευση και σεβασμό και επιθυμεί την ενίσχυση των συνεργασιών με τα κράτη της νότιας Μεσογείου.

Κατά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Τυνησίας, ο κ. Weber παροτρύνει τον Πρόεδρο να προχωρήσει σε οικονομικές μεταρρυθμίσεις και να τηρήσει τις συνθήκες που συμφωνήθηκαν με την ΕΕ.

Το ταξίδι του κ. Weber γίνεται έπειτα από την έναρξη της εκλογικής εκστρατείας του ΕΛΚ, όπου αναμένεται ότι η μετανάστευση θα είναι ένα από τα κυρίαρχα θέματα. Οι πολίτες ανησυχούν για τη μετανάστευση και ο κ. Weber θέλει να δείξει ότι η ΕΕ αντιμετωπίζει την παράνομη μετανάστευση με υπευθυνότητα και διαφοροποιείται από την ακροδεξιά.

Η ΕΕ συμφώνησε να παράσχει χρηματοδότηση στην Τυνησία για τον έλεγχο των μεταναστευτικών ροών, ενώ αναζητά επίσης παρόμοιες συμφωνίες με άλλες χώρες της Βόρειας Αφρικής. Ωστόσο, υπάρχουν ανησυχίες για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τον ρόλο της χρηματοδότησης σε αυτό.

δειτε ακομα

δειτε ακομα