Μακρόν: Τα ακραία κόμματα θα μπορούσαν να εξάψουν εμφύλιο πόλεμο

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, μας προειδοποιεί ότι οι ακραίες πολιτικές που υιοθετούν ακροδεξιά και αριστερά κόμματα μπορεί να οδηγήσουν τη χώρα σε ένα εσωτερικό διχασμό, έστω και έμμεσα. Οι συζητήσεις για την προσεχή βουλευτικές εκλογές στη Γαλλία φέρνουν τους πολίτες αντιμέτωπους μεταξύ τους.

Σύμφωνα με τον Μακρόν, το σχέδιο του ακροδεξιού κόμματος Εθνική Συσπείρωση για την αντιμετώπιση του εγκλήματος και της ανασφάλειας μπορεί να επιδράσει αρνητικά διχάζοντας την κοινωνία. Εκφράζοντας τις ανησυχίες του χαρακτήρισε ως επικίνδυνες και τις πολιτικές της ακροαριστεράς France Unbowed, οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν σε αντίστοιχες αναμάχες.

Οι έντονες δηλώσεις από την πλευρά του Μακρόν αντικατοπτρίζουν μια προσπάθεια να κερδίσει ξανά την υποστήριξη των ψηφοφόρων, καθώς τα κεντρικά κόμματά του βρίσκονται πίσω στις δημοσκοπήσεις ελάχιστο καιρό πριν τις εκλογές. Μια δημοσκόπηση έδειξε ότι η Εθνική Συσπείρωση μπορεί να κερδίσει την πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση, αν και προβλέψεις στο δίσκο της Γαλλίας είναι πάντα αβέβαιες.

Κάλεσμα του Μακρόν

Μετά την αναπάντεχη κλήση του Μακρόν για πρόωρες εκλογές στην Εθνοσυνέλευση πριν από δύο εβδομάδες, οι συμμάχοί του αντιδρούν εξαγριωμένοι μιλώντας για τους κινδύνους που μπορεί να φέρει η άνοδος της ακροδεξιάς ή της ακραίας αριστεράς. Ο υπουργός Οικονομικών, Μπρούνο Λεμέρ, υποστηρίζει ότι μια κυβέρνηση της Εθνικής Συσπείρωσης της Μαρίν Λεπέν θα βλάψει την “αστική ειρήνη”, χωρίς να παρουσιάζει αποδείξεις για τα λεγόμενά του. Επίσης, προειδοποιεί ότι τόσο η ακροδεξιά όσο και η αριστερά μπορούν να έχουν καταστροφικές επιπτώσεις στην οικονομία.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης κατηγορούν τον Μακρόν και τους συνεργάτες του για την προσπάθεια εκφόβισης των ψηφοφόρων. Ο ηγέτης του κόμματος Unbowed, Jean-Luc Melenchon, απέρριψε την προειδοποίηση του Μακρόν για τον “εμφύλιο πόλεμο”, λέγοντας πως ο πρόεδρος είναι αυτός που διχάζει τους Γάλλους.

“Είναι πάντα κοντά όταν πρόκειται να ρίξει λάδι στη φωτιά”, τόνισε, αναφερόμενος στις πολιτικές εντάσεις στη Νέα Καληδονία.

Οι δηλώσεις από το κυβερνών κόμμα δεν κατάφεραν να ανακόψουν την άνοδο της Εθνικής Συσπείρωσης και της αριστεράς στις δημοσκοπήσεις. Η ομάδα της Λεπέν φαίνεται να ηγείται στον πρώτο γύρο των γαλλικών εκλογών με 36%, σύμφωνα με την Ifop-Fiducial που δημοσίευσε τα αποτελέσματα τη Δευτέρα. Η συμμαχία της αριστεράς παίρνει ποσοστό 29,5%, ενώ το κόμμα του Μακρόν 20,5%.

Κλυδωνισμοί στην αγορά

Οι επενδυτές αποχωρίζονται γαλλικές επιχειρήσεις λίγο μετά την ανακοίνωση πρόωρων εκλογών από τον Μακρόν, φοβούμενοι πώς μια νέα κυβέρνηση μπορεί να επιδεινώσει το χρέος της χώρας. Η αστάθεια οδήγησε σε αύξηση των ασφαλίστρων κινδύνου στα γαλλικά ομόλογα σε επίπεδα που δεν έχουμε δει από το 2012, αν και η διαφορά αυτή μειώθηκε ελαφρά τη Δευτέρα.

Ο πρώτος γύρος των εκλογών έχει προγραμματιστεί για τις 30 Ιουνίου, με τον δεύτερο ακολουθώντας στις 7 Ιουλίου.

δειτε ακομα

δειτε ακομα