Λουκασένκο: «Το λάθος μας είναι ότι δεν τελειώσαμε την Ουκρανία το 2014»

Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας, Αλεξάντερ Λουκασένκο, που είναι σύμμαχος του Βλαντιμίρ Πούτιν, επικρίνει την ουκρανική κρίση, λέγοντας πως η Ρωσία έπρεπε να λύσει το ζήτημα της Ουκρανία στο παρελθόν. «Το μόνο λάθος που κάναμε με τη Ρωσία είναι πως δεν λύσαμε το θέμα του Ουκρανού στρατού το 2014-15, όταν ήταν απροετοίμαστος», δήλωσε ο Λευκορώσος πρόεδρος στο Politico.

Ο Λουκασένκο αναφέρθηκε στην παράνομη εισβολή και προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία και τους υποστηρικτές της.

Η δήλωσή του πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια συνάντησής του με επικεφαλής υπηρεσιών ασφαλείας της Κοινοπολιτείας Ανεξαρτήτων Κρατών. Παρόλα αυτά, οι δηλώσεις του Λουκασένκο δείχνουν τη στενή σχέση τους με τη Ρωσία και την κοινή τους γνώμη για την εξέλιξη των γεγονότων.

Ο Λουκασένκο έχει βοηθήσει τη Ρωσία κατά την εισβολή στην Ουκρανία και έχει συμφωνήσει να έχει ρωσικά πυρηνικά στο έδαφος της χώρας του. Αυτά τα γεγονότα δείχνουν τη στενή σχέση μεταξύ τους και την εξάρτηση της Λευκορωσίας από τη Ρωσία. Οι δηλώσεις του Λουκασένκο επιβεβαιώνουν τη μαριονετική του θέση στη σχέση του με τη Ρωσία.

Παρά ταύτα, συνεχώς υπάρχουν προβλήματα μεταξύ της Λευκορωσίας και του Πούτιν. Η σχέση τους έχει περάσει από πολλές καλές και κακές περιόδους στις σχεδόν τρεις δεκαετίες που ο Λουκασένκο βρίσκεται στην εξουσία.

δειτε ακομα