Λουκασένκο: Πώς έπεισα τον Πριγκόζιν να σταματήσει την ανταρσία

Ο Λευκορώσος πρόεδρος, Αλεξάντερ Λουκασένκο, ανέλαβε έναν ενισχυμένο ρόλο ως μεσολαβητής για να βοηθήσει στον τερματισμό της ανταρσίας των μισθοφόρων της οργάνωσης Wagner κατά της ρωσικής ηγεσίας. Ο Λουκασένκο περιέγραψε πώς πείσε τον αρχηγό της Wagner να σταματήσει την προέλασή τους προς τη Μόσχα και να αναχωρήσουν. Ήταν μια επικοινωνία φορτισμένη με ένταση και βρισιές.

Κατόπιν συμφωνίας με τη μεσολάβηση του Λουκασένκο, οι μισθοφόροι της Wagner σταμάτησαν την προέλασή τους και μεταφέρθηκαν στη Λευκορωσία με ασφάλεια. Επιλεγμένες επιλογές δόθηκαν σε αυτούς, συμπεριλαμβανομένης της ένταξής τους στο ρωσικό στρατό ή της επιστροφής στις εστίες τους.

Ο Λουκασένκο περιέγραψε σε αξιωματούχους τον ρόλο του κατά τη διάρκεια αυτών των δραματικών στιγμών, χαρακτηρίζοντας τον Πριγκόζιν ως έναν “ηρωικό τύπο” που είχε υποφέρει από τους θανάτους των συναδέλφων του στην Ουκρανία.

Ο Λουκασένκο αποκάλυψε επίσης ότι ο Πούτιν ζήτησε τη βοήθειά του για να επικοινωνήσει με τον Πριγκόζιν, καθώς αρνούνταν να απαντήσει σε τηλεφωνικές κλήσεις. Ο Λουκασένκο συμβούλεψε τον Πούτιν να μην βιαστεί να καταστείλει τους αντάρτες και να αποφύγει τη δολοφονία του Πριγκόζιν. Τον προειδοποίησε ότι αυτή η συνέχιση της ανταρσίας θα οδηγούσε τη Ρωσία σε αναταραχή και πόνο.

δειτε ακομα