Λιζ Τρας: Το βαθύ κράτος με υπονόμευσε

Η Λιζ Τρας έχει τη θλιβερή εμπειρία της πιο σύντομης θητείας πρωθυπουργού στην ιστορία της Βρετανίας.

Η πιο σύντομη θητεία ανήκει στον Τζορτζ Κάννινγκ, που διήρκεσε λιγότερο από τέσσερις μήνες.

Σε αντίθεση με τον Κάννινγκ, η οποία παρότρυνε την Ελληνική Ανεξαρτησία ως υπουργός Εξωτερικών, η Λιζ Τρας απλώς αποτέλεσε έναν εντυπωσιακό συνδυασμό φιλοδοξίας και μεγάλων αποτυχιών, αφού αποχώρησε από την πρωθυπουργία μετά από προκλητικές φοροαπαλλαγές που προκάλεσαν οικονομική αναταραχή και οδήγησαν στην παραίτησή της πριν συμπληρώσει 50 μέρες στη θέση της.

Τώρα φαίνεται πως η Λιζ Τρας αποφάσισε να επαναπροσδιορίσει την εικόνα της και να αναζητήσει συντριπτική υποστήριξη από το αναδυόμενο κύμα δεξιάς οριενταλιστικής πολιτικής, το οποίο ενισχύεται από το ενδεχόμενο επανεκλογής του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ.

Η Τρας παρευρέθηκε ως βασική ομιλήτρια στην CPAC, την Συνδιάσκεψη Συντηρητικής Πολιτικής Δράσης στις ΗΠΑ, η οποία αποτελεί τη μεγαλύτερη ετήσια συνάντηση συντηρητικών στην Αμερική και που τα τελευταία χρόνια έχει μετακινηθεί προς τις θέσεις του Ντόναλντ Τραμπ.

Η Τρας μίλησε στην αρχική συζήτηση, μια είδους ειδικής συνάντησης, όπου εκτός από αυτήν ομιλητές περιλάμβαναν τον πρώην ηγέτη του κόμματος του Brexist, Νάιτζελ Φάρατζ, και τον επικεφαλής στρατηγικού σχεδιασμού του Τραμπ, Στηβ Μπάνον.

Σε αυτή την εκδήλωση, υποστήριξε ότι την έριξε το “βαθύ κράτος”, το “διοικητικό κράτος” που εμπόδισε τις πολιτικές, καθώς και ότι οι μόνιμοι υπάλληλοι της civil service στη Βρετανία είναι “ενεργητικοί” υπέρ του περιβάλλοντος και των τρανς.

Η ρητορική της Τρας, η οποία έχει ιδρύσει το κίνημα του “λαϊκού συντηρητισμού”, είναι ιδιαίτερα κοντά στην τραμπική, όπως του Μπάνον που προέβλεψε, στην ίδια εκδήλωση, ότι μετά την επανεκλογή του Τραμπ στις προσεχείς προεδρικές εκλογές θα εξαπατηθεί ένας ανελέητος πόλεμος για την “αποδόμηση του διοικητικού κράτους”. “Κάθε μέρα θα είναι σαν το Στάλινγκραντ”, ήταν η αναλογία που χρησιμοποίησε.

Οι κύριοι ομιλητές στη φετινή CPAC περιλαμβάνουν τον άκρως νεοφιλελεύθερο πρόεδρο της Αργεντινής, Χαβιέ Μιλέι, ενώ στο παρελθόν κλήθηκαν και οι Βίκτορ Όρμπαν και Ζαΐρ Μπολσονάρο.

δειτε ακομα

δειτε ακομα