Le Monde: ΟΗΕ: Ανάγκη για αποφασιστικά μέτρα στο μεταναστευτικό

Λαμβάνοντας υπόψη την αύξηση της μετακίνησης προσφύγων και μεταναστών στη Μεσόγειο, η Ύπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες θεωρεί ότι είναι αναγκαίες συλλογικές προσπάθειες. Σύμφωνα με την Frontex, ο αριθμός των διελεύσεων από τη Μεσόγειο έχει «παραδοθεί» το 2023.

Ο ΟΗΕ κάλεσε για «αποφασιστικά και επείγοντα» μέτρα για να αποφευχθούν νέα τραγωδία, δύο ημέρες μετά τη βύθιση ενός πλοίου μεταναστών στα ανοικτά των ελληνικών ακτών, η οποία θα μπορούσε να κοστίσει τη ζωή σε αρκετούς ανθρώπους.

«Είναι προφανές ότι η υφιστάμενη μεσογειακή προσέγγιση δεν λειτουργεί. Με την πάροδο του χρόνου, συνεχίζει να αποτελεί την πιο επικίνδυνη διαδρομή μετανάστευσης στον κόσμο, με το υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας», αναφέρει ο Federico Soda, διευθυντής του τμήματος έκτακτης ανάγκης του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (IOM). το άρθρο υπογράφεται από την Ύπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες (UNHCR). Τα κράτη πρέπει να συμφωνήσουν να συνεργαστούν και να καλύψουν κενά στην έρευνα και τη διάσωση, αλλά και στην άμεση αποβίβαση και την υιοθέτηση ασφαλών και κανονικών διαδρομών μετανάστευσης.

«Πρέπει να διεξαχθεί εμπεριστατωμένη έρευνα για τα γεγονότα που συνέβησαν κατά τη διάρκεια αυτής της τραγωδίας. Και ελπίζω ότι μπορούμε να βρούμε απαντήσεις και να μάθουμε από την εμπειρία», δήλωσε ο Τζέρεμι Λόρενς, εκπρόσωπος του Γραφείου της Ύπατης Αρμοστείας για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. «Αυτό που έγινε την Τετάρτη είναι μια υπενθύμιση της ανάγκης να ανακριθούν οι λαθρέμποροι και οι διακινητές ανθρώπων και να διασφαλιστεί ότι θα φέρουν ενώπιον της δικαιοσύνης», πρόσθεσε.

Πέρα ​​από τους λαθρέμπορους και τους διακινητές, η ευρωπαϊκή υπηρεσία επιτήρησης των συνόρων Frontex έχει εμπλακεί, καθώς και η Ελλάδα και οι ευρωπαϊκές χώρες. Μέχρι στιγμής, έχουν βρεθεί 78 πτώματα στα ανοιχτά της Πελοποννήσου, σύμφωνα με το Ελληνικό Λιμενικό Σώμα, και 104 άνθρωποι έχουν διασωθεί.

δειτε ακομα

δειτε ακομα