Le Monde: Ο ΠΟΥ σχεδιάζει παγκόσμιο πάσο υγείας βάσει του ευρωπαϊκού μοντέλου

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας πρόκειται να χρησιμοποιήσει το ψηφιακό πιστοποιητικό Covid της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να ξεκινήσει ένα παγκόσμιο σύστημα ψηφιακής πιστοποίησης, χάρη σε μια «ιστορική» συνεργασία που υπογράφηκε τη Δευτέρα. Ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ Δρ. Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους και η Ευρωπαία Επίτροπος για την Υγεία Στέλλα Κυριακίδη υπέγραψαν αυτή την «ιστορική πρωτοβουλία για την ενίσχυση της παγκόσμιας ασφάλειας υγείας» στη Γενεύη.

AP23115691259991 960x600 1

FILE – The logo of the World Health Organization at the WHO headquarters in Geneva, Switzerland on June 11, 2009. The World Health Organization says it has fired one of its doctors who faced allegations that he had repeatedly engaged in sexual misconduct. The U.N. health agency had come under pressure from the United States over the claims against the doctor, Fijian national Temo Waqanivalu. (AP Photo/Anja Niedringhaus, File)

«Η πανδημία Covid-19 έδειξε τη σημασία των ψηφιακών λύσεων υγείας για τη διευκόλυνση της πρόσβασης στις υπηρεσίες υγείας», δήλωσε ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους κατά την τελετή υπογραφής. Εξήγησε ότι το ευρωπαϊκό πάσο θα μετατραπεί σε «παγκόσμιο δημόσιο αγαθό». Αυτό το μελλοντικό παγκόσμιο σύστημα ψηφιακής πιστοποίησης θα πρέπει, σύμφωνα με ένα δελτίο τύπου από τον ΠΟΥ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, «να βοηθήσει στη διευκόλυνση της κινητικότητας και στην προστασία των πολιτών σε όλο τον κόσμο από τρέχουσες και μελλοντικές απειλές για την υγεία, συμπεριλαμβανομένων των πανδημιών». Είναι το πρώτο δομικό στοιχείο του παγκόσμιου δικτύου πιστοποίησης ψηφιακής υγείας του ΠΟΥ, το οποίο πρόκειται να αναπτύξει «ένα ευρύ φάσμα ψηφιακών προϊόντων για τη βελτίωση της υγείας όλων», όπως ψηφιακές διεθνείς κάρτες εμβολιασμού.

Αυτό το δίκτυο «θα είναι ένα σημαντικό μέρος των προσπαθειών μας να ενισχύσουμε τα συστήματα υγείας και να βοηθήσουμε τα κράτη μέλη μας να προετοιμαστούν καλύτερα για την επόμενη επιδημία ή πανδημία», είπε ο Δρ Tedros. «Το δίκτυο θα μπορούσε επίσης να διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο σε διασυνοριακές ανθρωπιστικές καταστάσεις διασφαλίζοντας ότι οι άνθρωποι έχουν πρόσβαση στα ιατρικά τους αρχεία όταν περνούν τα σύνορα λόγω συγκρούσεων, κλιματικής κρίσης ή άλλων καταστάσεων έκτακτης ανάγκης», παρατήρησε.

δειτε ακομα

δειτε ακομα