Λαβρόφ για F-16 στην Ουκρανία: Οι δυτικοί παίζουν με τη φωτιά

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, κατηγόρησε σήμερα τους δυτικούς ότι «παίζουν με τη φωτιά» μετά το πρόσφατο πράσινο φως των ΗΠΑ για τις μελλοντικές παραδόσεις F-16 στο Κίεβο. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην κρατική τηλεόραση της Ρωσίας, ο Λαβρόφ εξέφρασε τη λύπη του για «μια απαράδεκτη κλιμάκωση».

Σύμφωνα με τον Λαβρόφ, οι δυτικοί θέλουν να διαμελίσουν τη Ρωσία και να καταφέρουν στρατηγική ήττα. Με την παράδοση σύγχρονων όπλων στο Κίεβο, οι δυτικοί επιδιώκουν να επιβάλουν τη δική τους θέληση στην περιοχή. Ωστόσο, αυτό έχει αντίθετες συνέπειες στην περιοχή, καθώς προκαλεί αστάθεια και αναταραχές.

Η Ουκρανία παρακολουθεί τις εξελίξεις με μεγάλο ενδιαφέρον, καθώς αναμένεται η παράδοση των F-16 αμερικανικής κατασκευής. Ο αριθμός τους και το χρονοδιάγραμμα παράδοσης δεν έχουν αποφασιστεί ακόμη. Η παράδοσή τους αποτελεί σημαντική στροφή στη δυτική υποστήριξη στο Κίεβο, καθώς οι υποστηρικτές του Κιέβου αρνούνταν για πάνω από έναν χρόνο την παράδοση μαχητικών στον ουκρανικό στρατό, φοβούμενοι αύξηση των συγκρούσεων στην περιοχή.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι χαρακτήρισε «ιστορική» την απόφαση των ΗΠΑ να παραδώσει τα F-16, διαβεβαιώνοντας τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, ότι δεν θα επιτεθούν στο ρωσικό έδαφος, κάτι το οποίο αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για τις δυτικές χώρες πριν από οποιαδήποτε αποστολή εξοπλισμού στην Ουκρανία.

δειτε ακομα