Κριτική αποτίμηση στον Μακρόν από την Κομισιόν για το υπερβολικό έλλειμμα

Ένα σκληρό μήνυμα έστειλε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στη Γαλλία. Τίποτα δεν μας έρχεται ως έκπληξη, καθώς ανακοινώθηκε ότι η Γαλλία έχει υπερβολικό έλλειμμα, μαζί με άλλες έξι ευρωπαϊκές χώρες. Σύμφωνα με τη γαλλική εφημερίδα «Les Echos», ο μακρονισμός ίσως εξαφανιστεί όσο γρήγορα όσο εμφανίστηκε το 2017.

Για χρόνια τώρα, τα φώτα έχουν πέσει πάνω στον πρόεδρο Μακρόν και αυτή η κίνηση αποτελεί σημαντικό χτύπημα, ειδικά πριν τις εκλογές. Η απόφαση αυτή θα προσφέρει επιχειρήματα στους ανταγωνιστές του Μακρόν κατά τη διάρκεια της εκλογικής μάχης. Επιπλέον, μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στην επόμενη κυβέρνηση, καθώς θα πρέπει να παρουσιάσει μια νέα δημοσιονομική πορεία στις Βρυξέλλες, με τον κίνδυνο κυρώσεων να κρέμεται πάνω της.

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μπρουνό Λε Μερ, βρίσκεται σε δύσκολη θέση, αντιμετωπίζοντας την αναστάτωση στη χώρα του. Μετά την υποβάθμιση του Γαλλικού αξιόχρεου από την S&P, προσπαθεί να ανταπεξέλθει στις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, αν και η οικονομική κατάσταση δεν δείχνει σημάδια ταχείας ανάκαμψης, καθώς η ανάπτυξη προβλέπεται στο 1,2% για το 2025 από τη Banque de France.

Σύμφωνα με τους ευρωπαϊκούς κανόνες, η Γαλλία και οι άλλες έξι χώρες με υπερβολικά έλλειμματα καλούνται να μειώσουν το δημόσιο έλλειμμα κατά 0,5 μονάδες ετησίως για να διατηρήσουν τη δημοσιονομική πειθαρχία. Ο νέος νόμος του Συμφώνου Σταθερότητας λαμβάνει υπόψη τη δημοσιονομική κατάσταση κάθε χώρας, προσφέροντας ευελιξία για πιο ρεαλιστικές λύσεις. Όμως, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών αναγνωρίζει ότι η χώρα του θα βρεθεί υπό επιτήρηση, καθιστώντας την κυβέρνηση λιγότερο αξιόπιστη οικονομικά. Το Σύμφωνο Σταθερότητας περιλαμβάνει οικονομικές κυρώσεις ύψους 0,1% του ΑΕΠ ετησίως για τις χώρες που δεν συμμορφώνονται με τις απαιτούμενες διορθώσεις, περίπου 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ στην περίπτωση της Γαλλίας.

Παρόλο που είναι ακόμα πολύ νωρίς για μέτρα επιβολής, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις, ο Επίτροπος Οικονομικών Πάολο Τζεντιλόνι θεωρεί ότι αυτό αποτελεί το πρώτο βήμα για τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος. Ο Ντομπρόβσκις πρόσθεσε ότι οι διαδικασίες κοινοποίησης των κυρώσεων μπορεί να ξεκινήσουν επίσημα τον επόμενο Δεκέμβριο, με αναμενόμενες πολλές εξελίξεις μέχρι τότε.

Όπως είχε αναφέρει και ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας, Σαρλ ντε Γκωλ, “η πολιτική δεν γίνεται από το χρηματιστήριο”. Παρόλα αυτά, η πολιτική αναταραχή έχει επηρεάσει σημαντικά τις χρηματοπιστωτικές αγορές. Το spread των γαλλικών κρατικών ομολόγων έχει αυξηθεί σε 80 μονάδες βάσης από τις 47 μονάδες πριν τις εκλογές, με περίπου 200 δισ. ευρώ να καταγράφονται στο χρηματιστήριο του Παρισιού τις τελευταίες μέρες. Με έναν δείκτη χρέους στο 110% του ΑΕΠ, η Γαλλία βρίσκεται στην τρίτη θέση όσον αφορά τον υψηλότερο δείκτη χρέους στην ευρωζώνη.

δειτε ακομα

δειτε ακομα