Η Κούβα αντιδρά στο ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου για τα ανθρώπινα δικαιώματα

 

“Η Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων της Εθνοσυνέλευσης της Λαϊκής Εξουσίας (ANPP) καταγγέλλει έντονα το ψήφισμα που ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις 12 Ιουλίου”, αναφέρεται σε δήλωση του οργάνου.

Σύμφωνα με την ANPP, το Ευρωκοινοβούλιο «δεν έχει την ηθική, πολιτική και νομική εξουσία να κρίνει την Κούβα» και το ψήφισμα αποτελεί «υψηλό βαθμό παρέμβασης», καταγγέλλοντας έτσι την παρέμβαση του Ευρωκοινοβουλίου.

Το ψήφισμα καλεί την Κούβα «να βάλει τέλος στην πολιτική καταστολής που έχει ενταθεί πρόσφατα» και απαιτεί την «άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση όλων όσων κρατούνται αποκλειστικά για την άσκηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους, την εγκατάλειψη των καταχρηστικών ποινικών διώξεων και την επιστροφή των εξόριστων».

Ταυτόχρονα, το Ευρωκοινοβούλιο καταγγέλλει την υποστήριξη της Κούβας στη Ρωσία και τη Λευκορωσία και ζητά από το Συμβούλιο της ΕΕ να εγκρίνει κυρώσεις κατά εκείνων που ευθύνονται για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κούβα.

Το ψήφισμα έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση της Κούβας, την ίδια στιγμή που προετοιμάζεται η τρίτη σύνοδος κορυφής CELAC-ΕΕ που έχει προγραμματιστεί για τις 17 και 18 Ιουλίου στις Βρυξέλλες, όπου θα συναντηθούν οι αρχηγοί κρατών της ΕΕ και της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής.

Η Κούβα έχει φυλακίσει και καταδικάσει βαρύτατα Κουβανούς για την συμμετοχή τους σε αντικυβερνητικές διαδηλώσεις τον Ιούλιο του 2021, με διεθνή πιέση για την απελευθέρωσή τους. Την ίδια στιγμή, οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα έχουν καταδικάσει την επιδείνωση της κατάστασης στην Κούβα και κατηγορούν το κομμουνιστικό κόμμα για ατασθαλίες.

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, επισκέφθηκε την Κούβα τον Μάιο και συναντήθηκε με τον Πρόεδρο Diaz-Canel, ενώ αναμένεται η επίσκεψη του Ειδικού Εκπροσώπου της ΕΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Eamon Gilmore, τον Νοέμβριο.

european parliament 770254 1280

δειτε ακομα

δειτε ακομα