Κούβα: 5 Δισεκατομμύρια Ζημιά από τις Αμερικανικές Κυρώσεις στην Οικονομία της

Η κουβανική κυβέρνηση ανακοίνωσε χθες πως το αμερικανικό εμπάργκο έχει προκαλέσει ζημιές στην οικονομία της που ξεπερνούν τα πέντε δισεκατομμύρια δολάρια σε ένα χρόνο. Καλεί τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν να εξετάσει το ενδεχόμενο χαλάρωσης των κυρώσεων πριν αναλάβει κάποιος νέος πρόεδρος, στις αρχές του 2024.

«Η καλύτερη κίνηση θα ήταν να τροποποιήσει τις πολιτικές αποκλεισμού που κληρονόμησε και τις οποίες προχώρησε να εφαρμόσει σφοδρά», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Κούβας, Μπρούνο Ροδρίγκες, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Ο Ροδρίγκες αναφέρθηκε σε αυστηρές κυρώσεις που εισήγαγε ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, οι οποίες παρέμειναν σχεδόν αμετάβλητες και επί προεδρίας Μπάιντεν, παρά την υποχώρηση των σχέσεων επί Ομπάμα.

Ο ΥΠΕΞ καταδίκασε την «απαράδεκτη» επανεγγραφή της Κούβας στη λίστα των χωρών που υποστηρίζουν την τρομοκρατία, μία απόφαση των τελευταίων ημερών του Τραμπ, επισημαίνοντας τις σοβαρές δυσκολίες που προκαλεί στη χρηματοδότηση και τις επενδύσεις.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του, από την 1η Μαρτίου 2023 έως τις 29 Φεβρουαρίου 2024, οι ζημιές από τον αποκλεισμό ανήλθαν σε 5,056 δισεκατομμύρια δολάρια, σχεδόν 190 εκατομμύρια περισσότερα σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονική περίοδο. Συνολικά, οι οικονομικές ζημίες των τελευταίων έξι ετών φτάνουν τα 164 δισεκατομμύρια δολάρια, χωρίς να συνυπολογίζεται ο πληθωρισμός.

«Εκτιμούμε ότι χωρίς τον αποκλεισμό, το ΑΕΠ της Κούβας θα μπορούσε να έχει αυξηθεί κατά 8% το 2023», δήλωσε ο Ροδρίγκες, την ώρα που η οικονομία της χώρας συρρικνώθηκε κατά 2%, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία.

Τα τελευταία τέσσερα χρόνια, η Κούβα υφίσταται τη χειρότερη οικονομική κρίση από τη διάλυση της σοβιετικής ένωσης. Οι πολίτες καθημερινά αντιμετωπίζουν διακοπές ρεύματος και ελλείψεις βασικών αγαθών, ενώ η χώρα βρίσκεται σε κατάσταση μαζικής μετανάστευσης.

Από το 1992, η Κούβα προτείνει κάθε χρόνο στο ΟΗΕ ψήφισμα για την κατάργηση του εμπάργκο που επιβλήθηκε το 1962 από τον πρόεδρο Κένεντι. Το 2023, 187 χώρες υπερψήφισαν το σχέδιο, ενώ οι ΗΠΑ και το Ισραήλ καταψήφισαν, και η Ουκρανία επέλεξε να απόσχει.

δειτε ακομα

δειτε ακομα