Κόκκινο-φως στην Ιαπωνία: Το σωματικό βακτήριο εξαπλώνεται γρήγορα

Ένα σπάνιο και θανατηφόρο βακτήριο που επιτίθεται στη σάρκα εξαπλώνεται με γοργούς ρυθμούς στην Ιαπωνία, κυρίως στο Τόκιο. Η τοξική σοκ από στρεπτόκοκκους (STSS) είναι μια επιθετική ασθένεια που μπορεί να είναι θανατηφόρα μέσα σε 48 ώρες από τη λοίμωξη.

Το Τόκιο κατέγραψε 145 περιστατικά μόνο το πρώτο εξάμηνο του 2024. Οι περισσότεροι ασθενείς είναι άνω των 30 ετών και το ποσοστό θνησιμότητας εκτιμάται περίπου στο 30% σύμφωνα με αναφορά της εφημερίδας Asahi Shimbun.

«Οι περισσότεροι θάνατοι συμβαίνουν μέσα σε 48 ώρες», ανέφερε ο Ken Kikuchi, καθηγητής μολυσματικών ασθενειών στο Γυναικείο Ιατρικό Πανεπιστήμιο του Τόκιο.
«Αν κάποιος δει πρήξιμο στο πόδι το πρωί, μπορεί να εξαπλωθεί στο γόνατο μέχρι το μεσημέρι και να οδηγήσει σε θάνατο μέσα σε 48 ώρες».

Με τον ρυθμό που αυξάνονται οι λοιμώξεις, ο αριθμός των περιστατικών στην Ιαπωνία μπορεί να φτάσει τα 2.500 φέτος, με ποσοστό θνησιμότητας 30%, εξήγησε ο Κικούτσι.

Ο Κικούτσι παρότρυνε τους ανθρώπους να διατηρούν την υγιεινή των χεριών και να προσέχουν τις πληγές. Υπογράμμισε ότι οι ασθενείς μπορεί να φέρουν το GAS στα έντερά τους, το οποίο μπορεί να επηρεάσει τα χέρια μέσω των κοπράνων.

Οι ειδικοί σημειώνουν ότι η γρήγορη αύξηση των περιστατικών στην Ιαπωνία συνδέεται με την ελάφρυνση των μέτρων κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού.

δειτε ακομα

δειτε ακομα